Kultura     | 11.08.2019. 09:58 |

Talents Sarajevo prilika za razvoj i saradnju mladih filmskih autora

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 11. augusta (FENA) - U programu Talents Sarajevo, platforme Sarajevo film festivala za mlade filmske autore, ove godine učestvovat će 64 mlada filmska autora iz 15 zemalja regije.

Učesnici Talents Sarajevo su glumci, režiseri, scenaristi, producenti, direktori fotografije, montažeri i filmski kritičari koji dolaze iz Albanije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Gruzije, Grčke, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.

Ove godine gotovo trećina učesnika dolazi iz Turske (11) i Grčke (devet) te  ovaj trend primjetan na programu Talents Sarajevo i prethodnih godina, odražava intenzivirani razvoj kinematografija tih zemalja.

Program menadžer Talents Sarajevo Nebojša Jovanović naglašava u razgovoru za Fenu da je ovaj program bitan jer omogućava mladim filmašima u jednom specifičnom dijelu profesionalnog razvoja da se međusobno upoznaju, da čuju iskustva starijih kolega, voditelja radionica te da svoje projekte koji su u fazi pripreme razrade, dodatno uobliče, pa i predstave.

Jovanović je potcrtao da Talents Sarajevo nije ljetna škola i ne pokušava nadomjestiti akademsko, tj. formalno filmsko obrazovanje, nego su polaznici mladi autori koji su već napravili korake u profesionalnom razvoju.

-Imaju određeno iskustvo, napravili su prve korake, međutim želimo im dati još malo poticaja da se što prije uvežu s kolegama, ljudima koji će im biti značajni u profesionalnom razvoju - kaže Jovanović, dodajući da je Talenst Sarajevo  neka vrsta pripreme za Cine link, kao neki budući logični korak kad su u pitanju regionalni filmaši.

Ističe i da se oni koji prođu radionice, kasnije sa svojim projektima vraćaju u programe Festivala. Tako se u ovoj godine deset bivših učesnika Talents Sarajevo predstavlja sa svojim projektima. Među njima su pisac Simeon Ventsislavov, producent Katya Trichkova, rediteljka Ena Sendijarević, Florenc Papas, Fani Skartouli, Alban Ukaj, Stefan Đorđević, Erenik Beqiri, Tamara Kotevska i Réka Réka.

Jedan od segmenata je i radionica filmske kritike tj. talent press, a Jovanović govoreći o potrebi i za tim segmentom ocjenjuje da  standardni mediji poput novina više ne polažu toliko u kulturu generalno, a posebno ne u filmsku kritiku, tako da i talent press radionica više istražuje nove medije, kako filmska kritika funkcionira danas u vrijeme instagrama, Facebooka, portala...

Jovanović pojašnjava da je internet kao takav multimedijalan i nije više prisutna samo klasična kritika pisanja. Kritičar može uzeti inserte iz filma i staviti ih na svoju stranicu, praviti mini video umjesto kritike u pisanoj formi.

Pokrenut 2006. godine u saradnji s Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, Talents Sarajevo se razvio u glavno regionalno sjecište za upoznavanje i umrežavanje perspektivnih filmskih radnika. Program je član međunarodne mreže Talents International, koja obuhvata istoimene i srodne inicijative u Tokiju, Bejrutu, Guadalajari, Durbanu, Buenos Airesu i Rio de Janeiru. 

I ovogodišnje trinaesto izdanje Talents Sarajevo učesnicima će ponuditi bogat program master časova, predavanja, diskusija, praktičnih radionica i filmskih projekcija koje će biti organizovane tokom održavanja 25. Sarajevo film festivala.

Programski moduli za filmske radnike različitih profesionalnih profila, učešće cijenjenih međunarodnih filmskih stručnjaka, kao i laboratoriji za razvoj projekata (Pack&Pitch i Script Station) temelje se na specifičnom mentorstvu i podršci talentima iz regije koji tek traže svoju punu afirmaciju.

Program Talents Sarajevo u 13 godina postojanja, sa ovom godinom, ugostio je 895 učesnika.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Za Talents Sarajevo 2022 izabran 61 učesnik

Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.

Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2020

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'