Svijet     | 08.08.2019. 13:40 |

Indija žali zbog mjera koje je poduzeo Pakistan

FENA Internet

NEW DELHI, 8. augusta (FENA) - Indija je u četvrtak odgovorila na pakistansku odluku da degradira bilateralne odnose, tvrdeći da tu odluku "ne podržavaju činjenice na terenu".

- Primijetili smo izvještaje da je Pakistan odlučio da poduzme izvjesne jednostrane akcije po pitanju bilateralnih odnosa  s Indijom. One uključuju degradiranje naših bilateralnih veza. Namjere iza tih mjera očigledno imaju za cilj predstaviti svijetu alarmantnu sliku naših međusobnih veza. Razlozi na koje se poziva Pakistan nisu podržani činjenicama na terenu - navodi se u saopćenju indijskog ministarstva vanjskih poslova.

U saopćenju se  kaže da "vlada Indije žali zbog mjera koje je jučer objavio Pakistan i tražit će od te zemlje da ih razmotri kako bi se očuvali normalni kanali diplomatske komunikacije".

Pakistan je u srijedu obavijestio Indiju da je povukao svog visokog komesara iz susjedne zemlje nakon što je odlučio da degradira diplomatske odnose i prekine trgovinske veze s Indijom nakon nedavnih napetosti na Kašmiru.

U ponedjeljak je zvanična obavijest poslana u ime indijskog predsjednika Ram Natha Kovinda kojom se ukida poseban status indijskom djelu Kašmira, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

U oluji u Pakistanu poginula najmanje 41 osoba

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu