Kultura     | 07.08.2019. 14:54 |

Završen 22. Internacionalni 'Festival prijateljstva - Goražde 2019.'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 7. augusta (FENA) – Uz ulični maskenbal, vatromet i spuštanje festivalske zastave, u Goraždu je okončana 22. Internacionalna manifestacija "Festival prijateljstva – Goražde 2019.“

Festival su zvanično zatvorili pomoćnik gradonačelnika Goražda Sanid Zirak, Lalo Srkalović i Franceska Mayeux iz Francuske dok su festivalsku zastavu spustili učesnici internacionalne likovne kolonije "Boje prijateljstva“.

Prethodno je u gradskoj galeriji otvorena izložba radova nastalih na ovogodišnjoj koloniji u kojoj su učestvovali brojni umjetnici iz BiH, regiona i Evrope koji su svoja vrijedna djela, slike i skulpture, poklonili u trajno vlasništvo gradu na Drini.

-Nekoliko stotina slika i skulptura nastalih u proteklim kolonijama su na zidovima i u vitrinama brojnih ustanova, instutucija, kompanija koje Goražde čine jedinstvenom galerijom prijateljstva jer ovdje su djela umjetnika iz Austrije, Francuske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Crne Gore i mnogih drugih - kaže predsjednik Udruženja likovnih umjetnika (ULU) Goražde  Enver Krajišnik.

Zatvaranju manfestacije tradicionalno je prethodio veliki ulični maskenbal za najmlađe u pratnji "Sarajevo Drum Orcestra“.

Na centralnoj pozornici na platou Gradske dvorane "Mirsad Hurić“ u posljednjoj festivalskoj večeri pozdrav u ime mladih Goražda uputila je Ela Vrana, a brojnoj publici potom su se predstavili mladi Goraždani Emina i Emir Geca, mješovita plesna grupa parka ''Plavi cvijet'' te Ansambl djevojaka sa pjesmom ''Snivaj Goražde''.

Do kasno u noć publiku su zabavili Muški vokalno instrumentalni sastav (MVIS) "Behar“, Melisa Alihodžić, Alma Subašić, Aziz Gluščević – Zisko te Duško Kuliš.

Ovogodišnji "Festival prijateljstva“ u gradu na Drini okupio je na stotine učesnika, umjetnika iz brojnih zemalja koji su u proteklih šest dana priredili brojne sadržaje. Koncerti, književne večeri, pozorišne predstave, izložbe, smotra foklora, radionice i drugi sadržaji za najmlađe samo su neki od njih, a moto ove manifestacije je širenje prijateljstva među ljudima.

Organizator Festivala prijateljstva je JU Centar za kulturu Goražde pod pokroviteljstvom Grada Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom