Bosna i Hercegovina     | 07.08.2019. 10:37 |

BiH rangirana na treće i peto mjesto na Svjetskom Microsoft Office prvenstvu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. augusta (FENA) - Bosna i Hercegovina rangirana je na treće i peto mjesto na Svjetskom Microsoft Office specijalističkom takmičenju u New Yorku. 

Predstavnici BiH ostvarili su peti najbolji ekipni rezultat na 18 godina starom svjetskom takmičenju Microsofta iz šest disciplina u korištenju konkretnih softverskih alata. Treće mjesto  osvojili su u najnovijim verzijama tri MS softverska alata, a peto mjesto u posljednje dvije verzije istih alata. 

Kroz Microsoft Office takmičenje specijalista ove godine u 119 država prošlo je više od 850.000 ljudi u dobi između 13 i 22 godine nakon čega se u New Yorku okupilo 162 finalista iz 57 zemalja. Sa 2.3 miliona certificiranih specijalista godišnje MOS je najveći globalni IT certificirani program. Ovo je bio treći nastup ekipe Bosne i Hercegovine.

Bosnu i Hercegovinu su predstavljali Tarik Džombić (treće mjesto Excel 2016), Sead Smailagić (četvrto mjesto PowerPoint 2016), Amila Mujkić (deveto mjesto Word 2016), Almir Subašić, Amra Kodžaga i Edin Mukić. Troje od njih su učenici Elektrotehničke škole iz Tuzle, a po jedno iz Richmond Park međunarodne škole, Prve gimnazije kao i Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva.

Organizator je na kraju objavio Top 10 za svih šest kategorija u kojima su se, među ukupno 60 najboljih, plasirala i tri takmičara iz Bosne i Hercegovine. Po takvom rangiranju prvi je Makao, drugi SAD, treća Rumunija, četvrti Taivan i peta Bosna i Hercegovina.

U takmičenju za tri novija softverska paketa, verzije iz 2016 godine, Bosna i Hercegovina je rangirana na treće mjesto, iza Makaa i Rumunije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Zagreb - Završeno 29. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana, prvi put pobijedila žena

U Sarajevu počelo 15. takmičenje u hifzu Kur'ana na nivou Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta