Bosna i Hercegovina     | 06.08.2019. 16:45 |

Upozorenje na visoke temperature narednih dana u RS

FENA Saopćenje

ISTOČNO SARAJEVO, 6. augusta (FENA) - Po prognozi meteorologa u narednim danima u Republici Srpskoj očekuje se veća temperatura vazduha pa su iz Civilne zaštite  pozvali građane na oprez, kao i da preduzmu mjere i aktivnosti u zaštiti od vrućine.

Iz Civilne zaštite podsjećaju da meteorolozi u RS predviđaju veće temperature vazduha, s kratkotrajnim nestabilnostima, do 20. augusta.

U takvim ekstremnim prilikama, kada temperatura vazduha prelazi 30 ili 35 stepeni Celzijusa, treba rashladiti prostorije, izbjegavati fizičke aktivnosti, uzimati više tečenosti, izbjegavati boravak napolju u najtoplijem dijelu dana. Osjetljiva populacija, djeca, trudnice, stari, oboljeli od hroničnih bolesti, imaju smanjenu sposobnost prilagođavanja i zbog toga oni sami, kao i njihovi najbliži, treba da obrate posebnu pažnju na brigu o zdravlju i ponašanju u ljetnjim mjesecima. Među mjerama koje treba preduzeti je stalno rashlađivanje svog doma.

Preporučuje se održavanje sobne temperature ispod 32 stepena Celzijusa tokom dana, odnosno ispod 24 stepena tokom noći. To je naročito važno za djecu uzrasta do dvije godine, starija lica od 60 godina, kao i za hronične bolesnike.

Ne bi trebalo boraviti napolju u toku najtoplijeg dijela dana od 10 do 17 sati.

Savjetuje se izbjegavanje naporne fizičke aktivnosti, boravak u hladu, te rashlađuje tijelo i hidrira organizam.

-Redovno provjeravajte kako su vam članovi porodice, prijatelji i susjedi, koji žive sami. Potražite pomoć ako osjećate vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili imate glavobolju – neki su od savjeta u vrijeme visokih temperatura.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nema podataka o materijalnoj šteti na području BiH nakon jutrošnjeg zemljotresa

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!