Kultura     | 06.08.2019. 14:17 |

Ilidža - Uspješnost međunarodnog festivala folklora je u prijateljstvu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. augusta (FENA) - Uspješnost Četvrtog međunarodnog festivala folklora za djecu i mlade „Čuvari tradicije“ je u neraskidivim nitima prijateljstva, saopćila je Općina Ilidža o toj manifestaciji folklora, održanoj od 31. jula do 5. augusta. 

Predstavilo se više od 500 učesnika iz sedam zemalja: Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, Grčke, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Organizator festivala je Udruženje za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva „BAŠLIJA“.

Učesnici su imali priliku da posjete i kulturno-historijske spomenike, turističke ljepote i potencijale Ilidže, Sarajeva, Zenice, Konjica, Jablanice, Travnika, Jajca, Mostara.

- Ovim projektom, osim što smo našim sugrađanima i istinskim zaljubljenicima u tradiciju i folklorno stvaralaštvo priredili veoma zanimljiv i raznovrstan program s pet koncerata u pet gradova, mislim da smo dodatno ojačali međunarodnu saradnju, otvorili vrata i puteve za uzvratne posjete. Svemu tome doprinijeli su oni bez kojih ovaj festival ne bi sijao tako velikim sjajem, a to su Općina Ilidža, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta, koji su finasijski podržali ovaj projekat. Stoga im najsrdačnije zahvaljujem u moje ime i ime svih učesnika - kazao je Džemo Hurić, predsjednik udruženja „Bašlija“ i direktor festivala.

Koncerti su održani na Ilidži, Konjicu, Zenici, u Jajcu i Mostaru. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike sufinansira izgradnju dnevnog centra na Ilidži

Nakon 30 godina u Velikom parku na Ilidži zasjala ulična rasvjeta

Večer folklora i tradicijskih običaja u Tomislavgradu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo