Svijet     | 06.08.2019. 12:58 |

Hillary i Chelsea Clinton napisale 'Knjigu hrabrih žena'

FENA Internet

NEW YORK, 6. augusta (FENA) - Hillary Rodham Clinton i Chelsea Clinton udružile su snage za "Knjigu hrabrih žena" kojom odaju počast svim hrabrim ženama od naučnice Marie Curie do klimatske aktivistice Grete Thunberg.

Izdavačka kuća Simon & Schuster objavila je u utorak da će knjiga biti objavljena 1. oktobra. To je prvi put da je bivša američka državna sekretarka i predsjednička kandidatkinja napisala knjigu sa svojom kćerkom. Svaka od njih objavila je po nekoliko knjiga, uključujući knjige Hillary "Šta se desilo" i Živuća istorija" i knjigu za djecu Chlelsea Clinton "One su ustrajale: 13 Amerikanki koje su promijenile svijet".

"Knjiga hrabrih žena" uključuje portrete više od 100 žena, među kojima su predsjednička kandidatkinja Shirley Chisholm, saudijska aktivistica Manal al-Sharif, estradna umjetnica Ellen DeGeneres i književnica Chimamanda Ngozi Adichie. Clinton će također pisati o heroinama među svojim prijateljicama i članovima porodice.

- Za nas su sve one hrabre žene - čelnice koje imaju odvažnosti da se suprotstave statusu quo, odgovaraju na teška pitanja i da dovrše posao koji im je dodijeljen - navodi Hillary Clinton u saopćenju za javnost. 

- Ova knjiga je nastavak razgovora koje smo vodili Chelsea i ja dok je ona bila još djevojčica i uzbuđeni smo što pozdravljamo i druge žene koje učestvuju u tom dijalogu - dodaje Hillary Clinton.

Chelsea Clinton navodi u izjavi za javnost da žene u njihovoj knjizi "dijele snažan optimizam da će njihov rad napraviti razlike u svijetu".

- Nadamo se da će čitaoci izvući snagu iz njihovih priča kao što smo i mi, jer ako postoji nešto što istorija pokazuje, to je da je ovom svijetu potrebno više hrabrih žena - izjavila je ona.  

Finansijski detalji o novoj knjizi nisu objavljeni. Autorice zastupa Robert Barnett, advokat koji je zastupao Hillary Clinton tokom sklapanja ugovora za prethodne knjige, te bivše predsjednike Bill Clintona i Baracka Obamu, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Večeras predstavljanje knjige grupe autora o agresiji na BiH i genocidu u Srebrenici

Skupština KS o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Dani vakufa u BiH - Predstavljena knjiga 'Turbeta u BiH 1463-2008'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu