Kultura     | 06.08.2019. 12:46 |

Počinje Međunarodna sedmica sjećanja u Srebrenici

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 6. augusta (FENA) - Udruženje građana “Adopt Srebrenica“ organizira XI Međunarodnu sedmicu sjećanja u Srebrenici, koja će biti održana od 6. do 11. augusta.

U petodnevnom programu predviđene su različite aktivnosti kao što su promocije, izložbe, umjetnički performansi, ali i upoznavanje s radom U.G. “Adopt Srebrenica“ kroz otvaranje stalne izložbene postavke u prostorijama ovog udruženja.

Planirana je između ostalog i promocija knjige Dragana Bursaća “PTSP Spomenar“, zatim otvaranje izložbe slika “Breakingfree“ U.G.“Zaboravljena djeca rata“, kao i muzičko-književni recital “Znamo šta smo-O nama i o Dervišu Sušiću“, kao i niz drugih aktivnosti.

Jedna od aktivistkinja Udruženja Adopt Srebrenica Valentina Gagić kaže da su pripremili bogat program i da su sve aktivnosti otvorene za sugrađane koji budu zainteresovani.

- Imat ćemo goste iz Italije koji će danas u popodnevnim satima posjetiti Memorijalni centar, a od sutra krećemo s otvaranjem izložbe u prostorijama Adopt Srebrenica. Naša osnovna namjera jeste da pružimo ljudima priliku da se na jedan drugačiji način upoznaju s onim što se dešavalo u Srebrenici te da kroz susrete s ljudima osjete kako danas život funkcioniše – kazala je Feni Gagić.

ADOPT je naziv grupe Srebreničana različite starosne, spolne, etničke i religijske pripadnosti koji imaju priliku da razgovaraju o zajedničkoj prošlosti, o ratnim dešavanjima i posljedicama rata te da kroz dijalog pronađu, kako kažu, stvarnu istinu u društvu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Češka Republika namjerava podržati Rezoluciju o Srebrenici

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, protiv Srbija, Rusija, Venecuela, Nikaragva i Sjeverna Koreja

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana