Bosna i Hercegovina     | 06.08.2019. 10:39 |

Javne kuhinje u KS i ove godine će primati kurbansko meso

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. augusta (FENA) - Prijem i prihvat kurbanskog mesa od donatora i ove godine bit će vršen u Centralnoj javnoj kuhinji "Crveni križ Kantona Sarajevo", Javnoj kuhinji "Merhamet", Narodnoj kuhinji "Stari Grad" i Pučkoj kuhinji "Kruh svetog Ante".

Sve navedene javne kuhinje su, u saradnji s Ministarstvom rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS, osigurale prostor za pravilno i dugoročno skladištenje prikupljenog mesa.

Predstavnici Ministarstva u dogovoru s Koordinacionim tijelom za rad javnih kuhinja, te drugim nadležnim ministarstvima i institucijama, KJP "Veterinarska stanica", Inspektoratom veterinarske inspekcije, poduzeli su sve druge neophodne aktivnosti kako bi prikupljanje kurbanskog mesa proteklo u skladu sa zakonskom regulativom i kako bi se zaštitilo zdravlje građana, odnosno korisnika javnih kuhinja, a donirano meso iskoristilo za pripremanje kvalitetnijih obroka.

U skladu s uputstvima nadležne inspekcije i Veterinarske stanice, doneseno je nekoliko zaključaka vezanih za prijem i prihvat kurbanskog mesa.

Ukoliko građani vrše obredno klanje kurbana individualno, u privatnim domaćinstvima, neophodno je da uz meso dostave i svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinje (original ili kopija), ne stariju od 10 dana koju trebaju tražiti od prodavca kurbana.

Ako se klanje kurbana vrši u registrovanom objektu pod nadzorom veterinarske inspekcije, potrebna je potvrda o zdravstvenom stanju pošiljke životinjskog porijekla - Obrazac 2a (original ili kopija), a koju  izdaje nadležni inspektor na licu mjesta.

Javne kuhinje nisu u mogućnosti i neće primati glave i iznutrice od kurbanskog mesa, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Merhamet Bihać bilježi povećan broj korisnika javnih kuhinja

U Bihaću povećan broj korisnika javnih kuhinja i socijalno ugroženih građana

Izdvojeno 44.000 KM za pomoć socijalno ugroženim kategorijama na području Bihaća

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta