Bosna i Hercegovina     | 05.08.2019. 17:40 |

Sarajevo - Otvorena konferencija koju je organizirala Bh. asocijacija za UN

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 5. augusta (FENA) - U Sarajevu je počela dvodnevna konferencija koju je organizirala Bosanskohercegovačka asocijacija za Ujedinjene narode u suradnji s Centrom za Europsku perspektivu (Slovenija), uz podršku Višegrad fonda.

Organizatori napominju da je to jedan u nizu pripremnih događaja za Young Bled Strategic Forum 2019.

Partnerske organicije daju ovim projektom prostor mladima i civilnom društvu zapadnog Balkana, V4 i EU te time kreiraju priliku za zajednički razgovor o njihovim problemima, izazovima, idejema i perspektivama s donosiocima odluka i relevantnim stručnjacima.

U uvodnom obraćanju, šef političkog odjela pri Regioal Cooperation Councilu Amer Kapetanović je govorio o veoma lošem stanju, čak alarmantnom, kad je riječ o odlasku mladih obrazovanih kadrova iz zemalja zapadnog Balkana, te o potrebnoj borbi za stvaranje uvjeta njihovog povratka.

Poseban naglasak na konferenciji će biti na posvećenosti međuregionalnoj suradnji, sadašnjoj i budućoj.

Kako najavljuju organizatori, sudionici će pokazati da je takva suradnja ne samo nužna već i neizbježna u kreiranju pozitivnih koraka u demokratizaciji, ljudskim pravima, održivom razvoju, euroatlantskim integracijama zapadnog Balkana, klimatskim promjenama i drugim prekograničnim i transnacionalnim pitanjima.

 S tim u vezi, mladi lideri na zapadnom Balkanu moraju učiti od vršnjaka iz drugih regija, dijeliti znanja i ideje.

Programi održive regionalne suradnje stoga su ključni za sveobuhvatan, uključiv, inkluzivan i inovativan pristup koji uključuje mlade i priprema buduće kreatore promjena.

Kako bi bila ojačana regionalna suradnja i razmjena znanja između država iz Višegrad 4 (V4) regije (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka), zapadnog Balkana (WB6), Evropske unije i šire, ovaj projekat je na jednom mjestu okupio stručnjake iz vodećih isntitucija, ali i predstavnike vodećih omladinskih organizacija.

 Poseban dio edukativnog dijela programa su najavljene panel-diskusije u kojima će gostovati predstavnici diplomatskog kora u BiH, nevladinog sektora i predstavnici mladih iz Bosne i Hercegovine i V4 zemalja.

Svi panelisti su potvrdili učešće.

Konferencija se odvija na engleskom jeziku.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Stanari u akciji čišćenja zajedničkih prostorija, za primjer ostalima

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu