Svijet     | 05.08.2019. 14:19 |

Khan: Potez Indije da ukine nezavisnost Kašmira je neracionalan i neodgovoran

FENA Internet

ISLAMABAD, 5. augusta (FENA) - Vlada Pakistana je reagovala na odluku Indije da ukine specijalni status Kašmiru, kazavši da će zvanični Islamabad "iskoristiti sve mogućnosti kako bi se borili protiv ovakvih nezakonitih poteza."

Indijski ministar unutarnjih poslova Amit Shah kazao je u ponedjeljak u parlamentu da je predsjednik potpisao dekret kojim namjerava ukinuti Član 370 indijskog ustava kojim se garantuje posebna autonomija ovoj pokrajini s muslimanskom većinom u himalajskoj regiji.

- Pakistan snažno osuđuje i odbacuje najavljeni čin indijske vlade vezano za okupirane pokrajine Jammu i Kašmir. Te dvije pokrajine su pod okupacijom Indije, a međunarodno su priznate kao sporne teritorije. Ne mogu se raditi jednostrani potezi i očekivati da će to dovesti do promjene statusa. Ovo nikada neće biti prihvatljivo za narod Jammua i Kašmira i Pakistana - navodi se u ponedjeljak saopćenju pakistansog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Al Jazeera.

Pakistanski premijer Imran Khan je osudio "neodgovorno, jednostrano i neracionalno ponašanje" Indije u spornoj teritoriji Kašmira, a građansko i vojno vodstvo države upozorava da će ovo dovesti do snažne destabilizacije regije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Počela druga faza glasanja u Indiji

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu