Ekonomija     | 05.08.2019. 11:24 |

Sindikat traži kadrovske promjene u Šumskom gazdinstvu 'Oštrelj'

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 5. augusta (FENA) - Iz Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira u Republici Srpskoj ukazali su danas na težak položaj radnika u Šumskom gazdinstvu „Oštrelj“ Drinić.

-Zbog izuzetno teških uslova rada, uvećanih radnih normi i veoma niskih plaća, radnicima Šumskog gazdinstva 'Oštrelj' Drinić strpljenje je na izmaku, a krivca za takvo stanje vide u tehničkom direktoru i šefu proizvodnje, inače bračnom paru. Takvo stanje svakodnevno 'proizvode' tehnički direktor i šef proizvodnje, njen suprug, koji kontrolišu 'žilu kucavicu', odnosno kompletan proizvodni proces u gazdinstvu – saopćeno je iz Sindikata.

U posebno teškoj materijalnoj i socijalnoj situaciji su, kako dodaju, traktoristi, koji zbog uvećanih radnih normi nisu u stanju da zarade ni iznos „režijske“ plate, zbog čega trpe i njihove porodice, koje teško sastavljaju kraj s krajem i čiji je životni standard ispod svakog egzistencijalnog minimuma.

Sindikat šumarstva, prerade drveta i papira RS-a je, navode, spreman je na sve oblike sindikalne borbe, kako bi zaštitio dostojanstvo rada i radnika ovog preduzeća, "koji ne žele i neće da budu robovi u 21. vijeku".

Zbog toga upućuju apel direktoru i upravi „Oštrelj“ iz Drnića da što prije izvrše kadrovsko „osvježenje“ u procesu proizvodnje tog gazdinstva, jer je to trenutno u primarnom interesu kako gazdinstva, tako i svih zaposlenih radnika.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu