Svijet     | 05.08.2019. 10:51 |

Madždalani: Zašto Izrael nije u izvještaju UN-a o kršenju prava djece?

FENA Internet

RAMALLAH, 5. augusta (FENA) – Član Izvršnog odbora Palestinske organizacije za oslobođenje (PLO) i ministar za socijalni razvoj Ahmed Madždalani, izrazio je nezadovoljstvo izvještajem Generalnog sekretara UN-a o državama koje krše prava djece.

- Čini se da Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres nije čuo ništa o tome koliko izraelska okupaciona vlada svakodnevno krši prava palestinske djece - kazao je on, zapitavši se kako je moguće da je Izrael isključen iz izvještaja iako ubija i zatvara palestinsku djecu.

Dodao je da će sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se raspravlja o pravima djece u situacijama oružanog sukoba ostati crna tačka u historiji Vijeća, jer je svojim rezolucijama uništila snove palestinske djece, navodi palestinska novinska agencija Wafa.

- Šta je potrebno da se Izrael stavi na spisak srama? Je li trebaju raditi još veća kršenja, ubistva i zlostavljanja djece Palestine? - zapitao se on.

Madždalani je pozvao Guterresa da "ima na umu da ono što se dešava u Palestini je rezultat vojne okupacije" i da "izraelske prakse, posebno opsada Pojasa Gaze, predstavljaju kolektivnu kaznu."

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo