Regija     | 04.08.2019. 13:50 |

Grabar-Kitarović: Reakcija političara iz BiH bila je brzopleta i agresivna

FENA Ivana Banovic

ZAGREB, 4. kolovoza (FENA) - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u intervju za Jutarnji list kako bi voljela da političari iz BiH shvate da im je Hrvatska najbolji prijatelj, poručivši pritom kako su njihove uvrede na račun Hrvatske i njezinih dužnosnika prevršile svaku mjeru.

- Neću dopustiti vrijeđanje Hrvatske i nitko me neće obeshrabriti u borbi za prava hrvatskog naroda te, u konačnici, za bolju i europsku Bosnu i Hercegovinu. To će biti moja politika. Voljela bih da tamošnji političari shvate da im je Hrvatska najbolji prijatelj. Još od prošle predizborne kampanje trpimo uvrede na račun hrvatske države, dužnosnika. Vjerovala sam da se radi o kampanji i da će to nakon tamošnje izborne kampanje prestati. No, ovo je prevršilo svaku mjeru - kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je kako neki političari nedostatak vlastite vizije i strategije vlastite države misle do beskraja nadomještati izmišljanjem vanjskog neprijatelja.

Naglasila je kako je to podsjeća na film 'Predsjedničke laži' u kojem se izmišlja neprijatelj kako bi se podigao vlastiti rejting.

- Jer, kakvo je zapravo stanje u toj državi? Hrvatima je netko drugi izabrao člana Predsjedništva i bira predstavnike na nižim razinama vlasti, a sve se to dogodilo puzajućim promjenama Ustava koje su uglavnom samovoljno donosili visoki predstavnici međunarodne zajednice i na koje nisu reagirali dušobrižnici u Hrvatskoj, koji se danas javljaju i ispričavaju Bosni i Hercegovini, a da uopće nisu provjerili autentičnost članka (Jerusalem Post). Stoga ako već ne osjećaju potrebu da štite dignitet Hrvatske, onda neka zaštite vlastiti dignitet i prestanu širiti laži – kazala je hrvatska predsjednica.

 Na novinarsko pitanje je li na sastanku s izraelskim predsjednikom rekla kako je 'BiH pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova', Grabar-Kitarović je odgovorila da je to odmah odbacila, a da su to isto učinili i izraelski veleposlanik i Jerusalem Post koji je i uklonio taj dio članka te da to nisu bile njezine riječi.

 Kada je u pitanju reakcija iz BiH na spomenuti članak, hrvatska predsjednica smatra kako je reakcija političara i nekih ljudi iz BiH bila brzopleta, agresivna i bez poštivanja bilo kakvih diplomatskih kodeksa.

 - Osobne uvrede neću komentirati, one najbolje govore o onima koji su ih izrekli. No, cijela ta priča navodi me na pomisao da je ova akcija bila planirana. Koji je bio povod tome? Jer, kao što je objasnio i naš ministar vanjskih poslova, prvo se provjeri autentičnost, a onda odlučite o reakciji. Moja je obaveza štititi položaj Hrvata, štititi Daytonske mirovne ugovore i Ustav - naglasila je Grabar-Kitarović.

 - Svi dušobrižnici koji su me počeli kritizirati, bez provjere. Bolje da nisu ulazili u nešto što ne razumiju i što nije dokazano i provjereno. A ti isti dušobrižnici mogli su sve spriječiti. Štoviše, držim da su oni krivi za položaj Hrvata u BiH danas, koji je majoriziran, i kojima je oduzeto pravo glasa. Prvo bi se trebali ispričati hrvatskom narodu u BiH - dodala je.

Ocijenila je kako Hrvati nisu jednakopravan narod u BiH i zbog toga su promjene u zemlji nužne, a prije svega izmjena izbornog zakona.

 Također je istaknula kako svi moraju biti svjesni da je Hrvatska najviše pomogla BiH, prva ju je priznala, a prihvatila je i 700 tisuća izbjeglica.

Pored toga, hrvatska predsjednica je navela kako je u vrijeme najžešćeg rata u BiH, njezina obitelj prihvaćala izbjeglice iz BiH, sagradila im jedan stančić u koji je smještala Bošnjake, zapošljavala ih i davala im plaću dok ne bi otišli dalje svojim putem.

- Neka političari u BiH rade što god hoće jer oni nisu odgovorni meni, nego svojim narodima i građanima. A tom narodu želim sve najbolje i želim im reći da se u svakoj prigodi borim za BiH za koju želim da bude dio Europske unije. Želim da BiH bude prosperitetna država u kojoj će se odraditi sve reforme. I, naravno, u svemu tome prije svega se borim, ponavljam, za poziciju Hrvata, konstitutivnog naroda u BiH-  naglasila je hrvatska predsjednica.

Također je ponovila kako je 'Oluja' omogućila završetak rata u Bosni i Hercegovini jer su se oslobađanjem okruženja Bihaćkog džepa, kako kaže, spriječili novi pokolji, nove Srebrenice.

 Sa Splitskom deklaracijom i drugim međudržavnim sporazumima, Hrvatska je vojska krenula s oslobađanjem teritorija BiH, što je dovelo do Daytonskih mirovnih sporazuma, i to svima mora biti jasno, zaključila je Grabar-Kitarović.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo