Bosna i Hercegovina     | 03.08.2019. 11:44 |

Gradska uprava Zenica: U obavezi smo primjenjivati Odluku koja je na snazi

FENA Saopćenje

ZENICA, 3. augusta (FENA) - Gradska uprava Zenice danas je u saopćenju za javnost odbacila pojašnjenje ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a Spahije Kozlića da je odgovorna za novonastalu situaciju u vezi sa pripremom i ovjerom dokumentacije za prijavu na konkurs za prijem u radni odnos prosvjetnih radnika sa područja grada Zenice.

- Važećom Odlukom o gradskim administrativnim taksama, koja je usvojena na 33. sjednici Gradskog vijeća utvrđene su kategorije pravnih i fizičkih lica koje su oslobođene od plaćanja taksi. Shodno članu 13. tačka 13. Odluke, od plaćanja taksi oslobođeni su spisi i radnje u vezi sa zasnivanjem radnog odnosa i ostvarivanja prava iz radnog odnosa - navodi se u saopćenju Gradske uprave Zenica. 

Dodaje se da je djelimično tačno da su prosvjetni radnici u Zenici po prvi put morali plaćati ovjeru dokumentacije, ali da se to odnosi isključivo na prosvjetne radnike koji imaju zasnovan radni odnos do 15. augusta.

-Od plaćanja taksi i ove godine oslobođeni su prosvjetni radnici koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje - dodaju iz Gradske uprave.

Kada je riječ o dosadašnjoj praksi ovjere dokumentacije prosvjetnih radnika koji se pripremaju za prijavu na javni konkurs, pojašnjavaju da je na isti način ovakva pravna situacija bila normirana i Odlukom o općinskim administrativnim taksama iz 2004. godine kada je Vijeće općine Zenica, na prijedlog Komisije za propise, donijelo autentično tumačenje odredbe člana 13. tačka 13. Odluke u kojem je navedeno da su plaćanja općinske administrativne takse oslobođena sva lica koja se prijavljuju na konkurs za zaposlenje, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ili su u radnom odnosu na određeno vrijeme.

-Kako u konkretnom slučaju ne postoji autentično tumačenje odredbe člana 13. tačka 13. Odluke o gradskim administrativnim taksama, Gradska uprava je u obavezi da primjenjuje Odluku koja je na pravnoj snazi i koju je usvojilo Gradsko vijeće Zenice - navode iz Gradske uprave.

Također, saopćavaju da su Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a 30. novembra 2017. godine proslijedili inicijativu kojom se traži izmjena dijela teksta konkursa za prijem prosvjetnih radnika s prijedlogom da se u tekstu konkursa navede da kandidati mogu dostaviti dokumentaciju u neovjerenoj kopiji, a da ovjerene kopije ili originale dokumentacije dostavljaju prije zaključivanja ugovora o radu.

Kako je navedeno u saopćenju Gradske uprave, u odgovoru koji je resorno ministarstvo dostavilo Gradu Zenica navedeno je kako je zbog pojave manipulacija u vezi sa dokumentacijom, zauzeto konačno stajalište strana potpisnica Kriterija da se na konkurse dostavlja samo originalna dokumentacija ili ovjerene kopije iste. Također, u navedenom odgovoru je predloženo da Gradsko vijeće Zenice razmotri mogućnost da se prosvjetnim radnicima omogući besplatna ovjera dokumentacije i to tokom cijele godine kako bi se izbjegle gužve na šalterima Gradske uprave.

Poznata je i praksa, kažu iz Gradske uprave, drugih kantona, prije svega Sarajeva i Tuzle, koji prihvataju prijem neovjerene dokumentacije u postupku prijave na javni konkurs za prijem u radni odnos.

-S ciljem iznalaženja adekvatnog rješenja i olakšanja prosvjetnim radnicima u Zenici, gradonačelnik Fuad Kasumović primio je jučer nezadovoljne prosvjetne radnike, s kojima je razgovarao o mogućem izlasku iz ove situacije. Kao najbrže i najprihvatljivije rješenje, predloženo je prihvatanje pozitivne prakse gradova Sarajeva i Tuzle, te donošenje autentičnog tumačenja odredbe člana 13. tačka 13. Odluke o gradskim administrativnim taksama, od strane Gradskog vijeća Zenice - saopćeno je iz Gradske uprave Zenica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

HNV BiH - Dodik odlaskom Lukašenku i Putinu pokazuje civilizacijsku sramotu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo