Stranačke aktivnosti     | 03.08.2019. 10:24 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Stanić: Vlasti nisu alarmirale javnost na vrijeme na posledice izloženosti piralenom

Gradske vlasti u saopštenju koje očigledno ima zadatak da skine odgovornost sa očiglednih propusta, nisu demantovali podatak da su radnici poslednji put bili na sistematskom pregledu u februaru 2018. godine iako postoji obaveza redovnog sistematskog pregleda svake godine - istakao je doc. dr Slobodan Stanić, član Sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS-a reagujući na saopštenje Gradske uprave Banja Luka.

Stanić je istakao da u ovakvim slučajevima redovni sistematski pregled vatrogasaca nije dovoljan već je potreban specijalistički pregled zbog izlaganja produktima gorenja piralena.

„Kontrola vazduha koju niste uradili bi pokazala da li je i koliko bilo produkata gorenja piralenom. Neko je namjerno izbjegao kontrolu vazduha koja bi najpreciznije pokazala o kakvoj opasnosti se radi“ – istakao je Slobodan Stanić.

Stanić kaže da bi bilo normalno i logično da su gradske i republičke vlasti već nakon prvog požara, 7. marta 2019. poslale inspekcijske organe da ostvare nadzor nad cijelom poslovnom zonom Incel i da bi time preduprijedile pojavu drugog požara.

„Trebalo je obavijestiti građane koji žive i rade u užem i širem rejonu od Incela da napuste prostor. U bivšoj državi bila bi upozorena šira javnost davanjem zvučnog signala za hemijsku opasnost.“ – kazao je Stanić.

„Gradonačelnik koji je izjavio da će problem trajati godinama sada pokušava cijelu priču minimalizovati. Istrajaćemo na utvrđivanju pune odgovornosti nadležnih u narednom periodu“ – rekao je Stanić.

Stanić kaže da o potencijalnim opasnostima od kontaminacije hemijskim supstancama u slučaju požara najbolje govori podatak da je nakon 11. septembra u Americi i pored najbolje opreme skoro 200 vatrogasaca umrlo od posledica izlaganja.

„Nadležnim u Gradskoj upravi ni to nije dovoljan alarm zbog kojeg bi shvatili potencijalne opasnosti za ljude koji su bili izloženi u poslovnoj zoni Incel. Mi želimo da preduprijedimo slične ishode pružanjem maksimalne zdravstvene zaštite ljudima koji su požrtvovano radili svoj posao“ – zaključio je Stanić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

SDS

Vezane vijesti

Miličević: SDS će sigurno izaći na izbore

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta