Svijet     | 02.08.2019. 14:52 |

NATO spreman na 'odmjeren odgovor' Rusiji nakon povlačenja iz INF-a

FENA Internet

BRUXELLES,  22. augusta (FENA) - NATO je pristao na načine da odvrati Rusiju od lansiranja novih raketa srednjeg dometa koje su u stanju da izvedu nuklearni napad u Evropi, saopćila je alijansa u petak, navodeći da će njen odgovor biti odmjeren i samo će uključivati konvencionalno oružje. 

- Rusija snosi isključivu odgovornost za raspad sporazuma - saopćili su NATO saveznici, misleći na Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) kojim se zadržava nuklearno oružje izvan Evrope i izbjegavaju se napadi po kratkom postupku. 

Alijansa pod američkim vodstvom navodi da je Rusija prekršila sporazum iz 1987. koji zabranjuje kopnene rakete srednjeg dometa u Evropi, i da je razvila raketu s nuklearnim potencijalima Novator 9M729, također poznatu kao SSC-8.

 Rusija negira bilo kakva kršenja sporazuma.

- NATO će odgovoriti na odmjeren i odgovoran način na značajne rizike koje predstavlja ruska raketa 9M729. Usuglasili smo se oko balansiranog, koordiniranog i odbrambenog paketa mjera - saopćili su saveznici.

Generalni sekretar NATO-a-Jens Stoltenberg izjavio je na konferenciji za novinare da "neće biti novih poteza alijanse i da "mi nećemo ponavljati ono što Rusija čini".

- Ne želimo novu utrku u naoružanju - kazao je Stoltenberg.

Washington samo razmatra konvencionalno, a nuklearno oružje u svakom eventualnom odgovoru, tvrde diplomati NATO-a. Stoltenberg je naveo vojne vježbe, nadzor i izviđačke aktivnosti i proturaketnu  odbranu kao načine odvraćanja Moskve. 

NATO također razmatra nove letove iznad Evrope američkih borbenih aviona koji su u stanju da nose nuklearne bojeve glave, još vojnih vježbi i prepozicioniranje američkih projektila koji se ispaljuju s mora, tvrde diplomati alijanse. 

Očekuje se da u narednih nekoliko sedmica Sjedinjene Države testiraju krstareći projektil koji se lansira s kopna. Pentagon će u novembru testirati baltički projektil srednjeg dometa, prenosi  Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'