Bosna i Hercegovina     | 02.08.2019. 14:00 |

Branitelji obilježili 3. godišnjicu smrti pukovnika HVO-a Ivana Mamića

FENA Saopćenje

TOMISLAVGRAD, 2. kolovoza (FENA) - Izaslanstvo Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije (HBŽ) i Službe za pitanje branitelja općine Tomislavgrad te predstavnici braniteljskih udruga s prostora HBŽ-a u petak su, na mjesnom groblju Blažuj, pored Tomislavgrada, položili cvijeće i zapalili svijeće u znak sjećanja na pukovnika HVO-a Ivana Mamića-Ićole koji je prije tri godine nakon teške bolesti preminuo u 58. godini života.

Pukovnik Ićola bio je član predsjedništva HVIDRA-e HVO-a, predsjednik Županijske udruge HVIDRA-e HBŽ-a, a pamti se i kao jedan od osnivača 13. bojne postrojbe HOS-a tijekom Domovinskog rata, te njezin ratni zapovjednik.

Svoje ratno djelovanje počeo je samim ustrojem Hrvatske vojske počevši od elitne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske - bojne Zrinski, te naknadno i IX. bojne HOS-a u Splitu.

Na teritoriju BiH začetnik je osnivanja prvih postrojbi HVO-a, te je kroz svoj ratni put, osim spomenute 13. bojne postrojbe HOS-a, zapovijedao i 79. Domobranskom pukovnijom "Kralj Tomislav" u Tomislavgradu.

Tijekom Domovinskog rata više puta je ranjavan, a i nositelj je brojnih visokih državnih odlikovanja za svoje dužnosti i učinjeno u stvaranju HV-a i HVO-a.

Jedan kratak period Ivan Mamić-Ićola bio je načelnik Policijske uprave u Tomislavgradu nakon čega ulazi u politiku gdje je u više mandata izabran u Općinsko vijeće Tomislavgrad.

Osim sudjelovanja u Domovinskom ratu, branitelji ga u poslijeratno vrijeme pamte kao istinskog borca za njihova prava, bilo to kroz državne institucije ili braniteljske udruge.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Izabrani najbolji sportaši i sportašice Tomislavgrada

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Upriličen prikaz korizmene baštine Imotske krajine „Sine Božji budi faljen“

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom