Ekonomija     | 02.08.2019. 13:27 |

Premijer Novalić primio ambasadoricu Hartmann

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. augusta (FENA) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, u nastupnu posjetu, ambasadoricu Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

Obostrano je ocijenjeno da su politički i ekonomski odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri i da nema otvorenih pitanja, te da su u stalnom usponu, posebno na ekonomskom planu. Austrija je najznačajniji investitor u Bosnu i Hercegovinu i u ekonomskoj razmjeni jedan od najznačajnijih. Prema podacima, izvoz BiH u Austriju u protekle tri godine stalno raste, a  pokrivenost uvoza izvozom dostigla je rekordnih 155 posto.

Nezaobilazna tema razgovora bilo je formiranje vlasti, kako na federalnom, tako i na državnom nivou, te je izražena zajednička želja da ovi procesi budu ubrzani i izborni rezultati što prije provedeni.

Posebno poglavlje razgovora bile su euroatlantske integracije, čemu je austrijska diplomatkinja dala punu potporu BiH.

- Europske integracije su za nas od životne važnosti, jer je BiH tradicionalno, historijski i kulturološki dio evropskog kruga - kazao je federalni premijer.

Naglasio je značaj reformskih procesa, pri čemu je posebno istakao donošenje Zakona o doprinosima, koji je označio ključnim dokumentom, potrebno smanjenje opterećenja rada, pokretanje radova na infrastrukturnim projektima, borbu protiv korupcije i drugo.

Zaželjevši joj uspjeh na novoj dužnosti u BiH, premijer Novalić je istakao nadu i želju da odnosi dvije prijateljske zemlje u budućnosti idu uzlaznom putanjom kao i do sada, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sud BiH potvrdio - otpremljena drugostepena presuda u predmetu Fadil Novalić i drugi

Potvrđena osuđujuća presuda Novaliću, Solaku i Hodžiću

Novalić: Federacija danas čini 70 posto ekonomije Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo