Bosna i Hercegovina     | 02.08.2019. 11:02 |

Iz USK 20 hiljada KM pomoći Roditeljskoj kući, najavljen i novi transfer

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. augusta (FENA) - Po donesenoj odluci Vlade Unsko-sanskog kantona iz 2018. godine izvršen je transfer u iznosu od 20.000 KM na ime Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, a u cilju podrške rada Roditeljske kuće u kojoj borave djeca iz cijele Federacije BiH tokom liječenja od malignih bolesti.

Pri tome veliki broj djece iz USK-a koristi Roditeljsku kuću te se Vlada USK zauzela za tu djecu, da im osigurna postojanje njihovog drugog doma tokom najtežih dana njihovih života, tokom njihove borbe za život, saopćeno je iz Udruženja Srce za djecu.

Iz ovog udruženja napominju da je Vlada USK-a donijela i odluku za još jedan transfer pomoći Roditeljskoj kući za 2019. u iznosu od 40.000 KM.

-Primjer USK-a i drugih kantona koji su pružili podršku, kao što su Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton, pokazuje da se može sve što se hoće. Udruženje je stava da u njenom finansiranju trebaju učestvovati svi kantoni, jer je ona prvoshodno namijenjena za boravak porodica djece oboljele od raka koje dolaze van Kantona Sarajevo te kojima ovakva vrsta smještaja znači mnogo - navode iz Udruženja.

Roditeljska kuća je u 3,5 godine postojanja opravdala svoje ciljeve, uspješno ih ispunila i dokazala da je nezamjenjiva karika u lancu konačnog izlječenja jednog djeteta. Ona, osim smještaja, pruža psihosocijalnu potporu, sigurnost, porodičnu atmosferu i prisustvo porodice tokom teškog liječenja te predstavlja drugi dom za hrabre mališane.

-Roditeljska kuća zaslužuje da se riješi problem njenog finansiranja. Ona je mjesto gdje djeca sa najtežim oboljenjima i najtežim životnim pričama nalaze mir, razumijevanje i snagu za dalje. Roditeljska kuća je mjesto gdje porodica nije rastavljena i uništena nego ona nastavlja postojati radi međusobne podrške i ljubavi koje su im najpotrebije tokom teških dana. Ona je mjesto gdje se vraća izgubljeno djetinjstvo - poručili su iz Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Akcija darivanja krvi za djecu oboljelu od raka

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Isak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona o jačanju saradnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo