Bosna i Hercegovina     | 01.08.2019. 15:09 |

Potvrđena optužnica protiv direktorice inspekcija ZDK-a Mirsade Silajdžić

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 1. augusta (FENA) - Općinski sud u Zenici potvrdio je 29. jula ove godine optužnicu za zloupotrebu položaja i ovlaštenja Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona protiv Mirsade Silajdžić (52) iz Breze, direktorice Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK te dvoje njenih saradnika iz Zenice.

Osim direktorice Silajdžić, optuženi su i pomoćnica direktora u Sektoru za inspekcijski nadzor u oblastima rada, prometa roba, vršenja usluga, obrta, saobraćaja i tehnike Remzija Osmanhodžić te Mirsad Selimović, bivši glavni Kantonalni tržišni inspektor. 

Oni bi se 25. septembra ove godine, na zakazanom ročištu, pred tim zeničkim sudom trebali i izjasniti o krivnji.

Tužilaštvo ZDK, kako se navodi u obavijesti na službenoj stranici, ove osobe tereti da su počinili spomenuto krivično djelo, jer “u vremenskom periodu od 2009. do 2016. godine, zajednički kao službena lica u Upravi za inspekcijske poslove ZDK, iskorištavanjem svojih službenih položaja i ne obavivši svoje službene dužnosti, s ciljem da većem broju lica pribave korist”, nisu poduzeli potrebne radnje na suzbijanju rada na crno te bez odobrenja prodaje raznih roba na štandovima JP “Tržnica” Zenica.

-Pa su tako svi zajedno, svako u okviru svojih nadležnosti, postupali suprotno navedenim obavezama i radnim zadacima radnih mjesta na koja su postavljeni - kaže se u dijelu optužnice protiv ova tri službena lica.

Za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, već je pravosnažno na uslovnu kaznu zatvora od dvije godine te s rokom provjere od pet godina, u aprilu ove godine osuđen i bivši direktor Javnog preduzeća “Tržnica” Zenica Ferid Kavazović.

Kavazović je na početku glavnog pretresa priznao krivnju pa je suđenje prekinuto te mu je izrečena spomenuta kazna. Tužilaštvo je Kavazovića također teretilo da je, u vremenskom periodu od 2006. do 2016. godine, a u svojstvu odgovornog lica, kao direktor JP "Tržnica", iskoristio svoj položaj i ovlaštenja s ciljem da zakupcima JP "Tržnica" pribavi korist u vidu omogućavanja vršenja prodaje bez potrebnog odobrenja nadležne službe Grada Zenice.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo