Kultura     | 01.08.2019. 13:00 |

'Bosna i Hercegovina fotografijom Antona Zimola' na Mostarskom ljetu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 1. kolovoza (FENA) - Fotografska građa Antona Zimola bit će predstavljena večeras u mostarskom Centru za kulturu u 20 sati, u sklopu manifesatcije "Mostarsko ljeto 2019".

 Riječ je o Monografiji u izdanju JU Muzej Hercegovine Mostar, odnosno selektiranom prikazu fotografske građe Zbirke Antona Zimola, koja je u posjedu i na brizi Muzeja već skoro 70 godina.

 Bit će prikazano oko 470 fotografija i to je prvi put da se objavljuje jedna Monografija o fotografu Antonu Zimolu iz Mostara, koji je radio i stvarao krajem 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća.

 "Veoma dragocjene crno-bijele fotografije prvog fotografa u Mostaru predstavljaju zasigurno pionirski rad kada je riječ o ovakvoj vrsti publikacije", priopćili su iz "Mostarskog ljeta".

 Napominju kako Monografija ima 528 stranica, tiskana je trojezično (bosanski, njemački, engleski) i sačinjena od tri cjeline, odnosno onako kako je i sama Zbirka fotografa Zimola i formirana u depandansu Muzeja - Mostar, Kroz Bosnu i Hercegovinu, Narodne nošnje.

 U prvom dijelu fokus je na gradu Mostaru, sa svim njegovim ljepotama, arhitekturom, krajolikom, vjerskim i kulturnim objektima i institucijama, zdravstvenim ustanovama, sportskim klubovima, važnim događajima koje je ispratio fotograf Zimolo u Gradu na Neretvi.

 Veoma značajan broj pojedinaca iz kulturnog i društvenog života, kao što su književnici, kulturni radnici, nacionalno-prosvetna udruženja su također prikazani u tom izdanju.

 Drugi dio prikazuje fotografije bosanskohercegovačkih gradova, od juga zemlje, preko središnjeg dijela, pa sve do istočnih krajeva. Panoramski snimci tih urbanih cjelina, snimci sa znamenitostima koje ih krase, život s ulice kao i arhitektura svih tih krajeva, fotograf Zimolo je uspio snimiti svojim fotografskim aparatom.

 "Posebnu vrijednost čini treći dio s fotografijama narodnih nošnji, koje prikazuju poznate i nepoznate ličnosti u različitim narodnim nošnjama naše zemlje, posebice iz hercegovačkog kraja. Različite starosne skupine, staležni status i sva ostala raznolikost prikazanih nošnji čini monografiju izuzetnom, jer se većina fotografija prikazuje po prvi puta i u ovolikom opsegu", navodi se u priopćenju.

 Urednik Monografije je Ibrahim Dizdar, muzejski svajetnik, a redakcijski kolegij čine Zlatko Zvonić, povjesničar umjetnosti i Aner Duraković, suradnik na zbirci, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

U Sarajevu predstavljena monografija „Muftije Mostara i Hercegovine“

Autobiografski dnevnik "Mostari; Dnevnik čuvara mosta" predstavljen na Mostarskom ljetu

Na Mostarskom ljetu predstavljena knjiga "Putovanje kroz Bosnu 1530."

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo