Svijet     | 01.08.2019. 13:07 |

Trump ponudio Putinu pomoć u borbi protiv šumskih požara u Sibiru

FENA Internet

MOSKVA, 1. augusta (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump ponudio je pomoć svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu u borbi protiv golemih šumskih požara koji bjesne u Sibiru, saopćio je Kremlj u srijedu navečer, u potezu za koji Putin tvrdi da bi mogao biti nagovještaj obnove teško narušenih veza dvije zemlje.

Kremlj je saopćio da su dvojica čelnika telefonski razgovarali na inicijativu Washingtona, nekoliko sati nakon što je Putin naredio ruskoj vojsci da pomogne vatrogascima u borbi protiv šumskih požara. 

Požari su se proširili na oko tri miliona hektara udaljenog šumskog zemljišta, regije skoro jednake površini Belgije, saopćila je Savezna agencija za šumarstvo, šireći dim iznad Sibira i prisiljavajući nekoliko regija da uvedu vanredno stanje.

- Američki predsjednik ponudio je Rusiji saradnju u borbi protiv šumskih požara u Sibiru. Predsjednik Putin izrazio je iskrenu zahvalnost na takvom stavu i na ponudi pomoći i podrške - navodi Kremlj u saopćenju.

Putin je poručio Trumpu da će Moskva prihvatiti njegovu ponudu ukoliko se to pokaže neophodnim, saopćio je Kremlj i dodao da je "ruski predsjednik shvatio tu ponudu američkog predsjednika kao nagovještaj da bismo u budućnosti mogli u potpunosti obnoviti veze između dvije zemlje". 

Rusija već dugo vremena pokazuje spremnost za obnovu narušenih američko-ruskih veza, koje ostaju zategnute po pitanju  Sirije, Ukrajine i navoda u ruskom uplitanju u američku politiku.

Dvojica čelnika usaglasili su se da će nastaviti s telefonskim kontaktima i susretima licem u lice, saopćio je Kremlj.

Bijela kuća potvrdila je da su dvojica predsjednika razgovarali putem telefona i navela je da su raspravljali o šumskim požarima kao i o trgovinskim vezama između dvije zemlje, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Putin: Rusija neće napasti NATO, ali će F-16 biti oboreni u Ukrajini

Davankova podržali Rusi u Crnoj Gori i Srbiji, Putin uvjerljiv u BiH i Sjevernoj Makedoniji

Prijatelji i saveznici čestitali Putinu, zapadni lideri kažu da su izbori bili nelegalni

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom