Bosna i Hercegovina     | 04.08.2019. 12:05 |

Veliki interes za edukativne proslave rođendana u Zemaljskom muzeju BiH

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 4. augusta (FENA) - Jedan od sadržaja koji nudi Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je proslava rođendana za djecu u muzeju, a interes za takvu vrstu događaja sve je veći.

- Proslave rođendana u muzeju, kao sadržaj koji nudimo, počele su u maju 2016. godine. S obzirom na zaista veliku zainteresovanost za ovaj program, nastavili smo ga do danas. Proslava rođendana u muzeju, osim jednosatne edukativne radionice, podrazumijeva i kasniji boravak i posluženje u muzeju. U zavisnosti od vremenskih prilika, pripreme se stolovi i stolice u Botaničkoj bašti ili u muzejskoj učionici, roditelji pripreme posluženje i tortu, te se druženje učesnika nastavi - kazao je Feni načelnik Odjeljenja za etnologiju u Zemaljskom muzeju BiH Samir Avdić.

Prema njegovim riječima, edukativnu radionicu "Potraga za blagom", koja je zapravo timsko istraživanje muzejskih izložbi u sva tri odjeljenja, prilikom kojeg koristeći istraživačke mape učesnici tragaju za odgovorima na pitanja koja se u mapama nalaze, počeli su razvijati ranije.

Provode to u saradnji sa izviđačkim odredom Igman 92, imajući u vidu sličan koncept učenja najmlađih izviđača, pčelica i poletaraca o orijentaciji u prirodi, koji podrazumijeva korištenje lozinki, šifrarnika, znakova i pitanja.

- Radionicu "Potraga za blagom" koristili smo više puta i za rad s odraslima, čak nekoliko puta i za team buildinge različitih firmi. Za te smo prilike svakako prilagodili težinu pitanja u posebno dizajniranim istraživačkim mapama - istakao je Avdić.

Broj učesnika ovog programa je ograničen na 15. U slučaju većeg broja učesnika, radi se u grupama, a koriste se mape u kojima je za svaku grupu redoslijed zadataka drugačiji.

- Ovaj program smo razvili u želji da kroz njega pokušamo privući i odgojiti novu muzejsku publiku. Dijete koje muzej zapamti po rođendanskoj proslavi i zajedničkom zabavnom istraživanju, sigurni smo naš je budući redovan posjetilac i kada odraste - mišljenja je Avdić.

Pored ovog programa, s obzirom na savremene muzeološke trendove i opredijeljenost za kreativni rad sa publikom, Avdić ističe da su razvili i druge edukativne programe, kao što su: Noć u muzeju, Noć istraživača, Priče iz izložbe, Mala škola muzeologije, Muzej u koferu, Arheolog i ja, U svijetu igre, Grnčarsko kolo, Čudesni svijet insekata i mnoge druge, prilagođene različitim afinitetima i uzrastima.

Kada je u pitanju posjeta Zemaljskom muzeju, Avdić naglašava da se ona povećava iz godine u godinu, odnosno da prepoznaje pozitivan trend.

- Naši najčešći posjetioci su djeca predškolskog i školskog uzrasta, te turisti za vrijeme ljetne turističke sezone. Kada su u pitanu turisti, iako ne vodimo posebnu evidenciju o porijeklu posjetioca, niti praktikujemo diferenciranu cijenu s obzirom na to, možda bih mogao procijeniti da su ove godine to u najvećoj mjeri posjetioci iz zemalja Arapskog poluotoka, zatim slijede posjetioci iz Kine, te bosanskohercegovačka dijaspora. Nakon što smo završili projekat "Hagada - bliže vama", povećan je i broj stranih turista iz cijelog svijeta, a posebno iz SAD, koji nas posjećuju prvenstveno u namjeri da vide Sarajevsku hagadu - kazao je.

Istakao je da ga najviše raduje kada prepozna djecu koja su učestvovala u njihovim edukativnim programima, a nakon toga se u muzej vraćaju sa svojim djedovima ili nenama, odnosno bakama.

- U narednom periodu možete očekivati nove izložbene postavke, na kojima trenutno radimo, Botanički vrt u sasvim novom ruhu nakon što završimo njegovu iluminaciju, te nove edukativne programe koje pripremamo za uvijek dobrodošle posjetioce našeg muzeja - najavio je u razgovoru za Fenu načelnik Odjeljenja za etnologiju u Zemaljskom muzeju BiH Samir Avdić.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Zemaljski muzej BiH za 2024. najavio nove projekte, u toku i projekt spašavanju alpskog tritona

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom