Bosna i Hercegovina     | 31.07.2019. 18:24 |

Salkić: Mora se BiH braniti i u miru

FENA Saopćenje

BRATUNAC, 31.jula (FENA) - Bošnjaci, ali i svi drugi građani koji vole Bosnu i Hercegovinu, moraju u svakom trenutku biti spremni da brane svoju domovinu i u miru - rekao je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

-Moramo nastaviti braniti našu zemlju u miru. Bosna i Hercegovina danas ima svoje prijatelje, ali i neprijatelje. U ovom trenutku dio naših komšija i s istoka i zapada, uz podršku nekih koji žive u Bosni i Hercegovini, čine sve da ovu zemlju podijele, unazade i da otežaju njeno funkcioniranje. To je dodatna obaveza za sve nas da svakodnevno jačamo naše unutrašnje jedinstvo. Jedinstvo našeg naroda s našom kulturom, tradicijom, identitetom i bosanskim jezikom - rekao je Salkić.

Kazao je da Bošnjaci ne smiju dozvoliti da ih bilo ko svodi na vjersku skupinu.

-Moramo dati svima do znanja da smo narod s hiljadugodišnjom historijom i dubokim korijenima u ovoj zemlji - saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Dodao je da Bošnjaci moraju da jačaju svoj identitet.

-Svako od nas, gdje god da se nalazi, ima obavezu da radi na jačanju naše domovine, identiteta i kulture sjećanja na sve ono što nam se desilo u proteklom periodu, uključujući i zločin genocida koji je počinjen na ovim prostorima. Temelj opstojnosti naše domovine su Bošnjaci na Drini i Savi, u Krajini i Hercegovini i zbog toga zaslužuju svaku vrstu pažnje i podrške - kazao je Salkić. 

Pozvao je one koji ne žive u BiH da ne zaborave svoja ognjišta.

-Vi koji ste došli u Bosnu i Hercegovinu na odmor, učinili ste veliki napor i dali ste doprinos razvoju zemlje, borbi za stabilnost i njeno jačanje. Pozivam vas da to i u budućnosti činite. Niko ne smije odustati od svog ognjišta. Niko na to nema pravo zbog naših šehida, ali i zbog budućnosti onih koji ovdje žive. Zato, jačajmo naše veze i radimo zajedno na našem povezivanju - kazao je Salkić u obraćanju, u bratunačkom naselju Pobuđe, gdje je organizovana tradicionalna, 14. po redu, Šehidska dova, u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida nad bosanskim muslimanima Bošnjacima u „zaštićenoj zoni“ UN Srebrenica.

Radi se o posljednjoj manifestaciji u okviru obilježavanja godišnjice genocida, u okviru koje je u džamiji u Pobuđu upriličen prigodan vjerski program, te proučena dova za šehide, žrtve genocida. Preživjeli su na ovaj način odali počast i šehidima Pobuđa. Na spomen-ploči na džamiji ispisana su imena i prezimena 293 šehida Pobuđa, od kojih je njih preko 170 ubijeno u genocidu.

Entitetski potpredsjednik je u svom obraćanju kazao da bosanski muslimani Bošnjaci, uprkos počinjenom genocidu i udruženom zločinačkom poduhvatu, širom domovine, dostojanstveno i čistog obraza, obilježavaju godišnjice najtežih zločina, tražeći pravdu za žrtve, a kaznu za zločince.

Istakao je da Bošnjaci danas moraju biti zahvalni šehidima, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine što imamo državu, slobodu i mir.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo