Regija     | 31.07.2019. 17:33 |

Radman o reakcijama BiH: Nije uobičajeno reagirati na neprovjerene informacije

FENA Agencije

ZAGREB, 31. srpnja (FENA) - Novi šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u srijedu da u međunarodnim odnosima nije uobičajeno reagirati na neprovjerene informacije, komentirajući tako reakcije iz BiH na navodnu izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, objavljene u Jerusalem Postu, koju je ona odmah odlučno demantirala.

Radman je također istaknuo da je otvoren za dijalog sa svima.

"Uobičajeno je u međunarodnim odnosima ne reagirati na neprovjerene informacije", komentirao je Radman reakcije koje su pristigle iz BiH na objavu izraelskog lista Jeruzalem Posta koji je objavio navodnu izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, prilikom posjeta Izraelu, kako je BiH nestabilna država pod utjecajem militantnog islama, što je ona odlučno demantirala, prenosi Hina.

"U prvim danima uspostavljam dijalog sa svima i u tom nekom ozračju želim graditi vlastiti put. Krenuo bih pozitivno prema svemu. Mi imamo otvorena pitanja sa svim susjedima. Krenimo u misiju dobre volje i mira", odgovorio je Radman na pitanje smatra li agresivnima reakcije iz BiH.  

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je hrvatskog veleposlanika u BiH na hitan sastanak, a Radman je rekao da zemlja "ima na to pravo" te da je to "uobičajena diplomatska praksa".

"Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja i jako puno je propatila. Njoj treba mir, stabilnost, jednakopravnost svih naroda. To je na koncu u interesu i Hrvatskoj. Jučer smo o tome razgovarali i s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen", istaknuo je novi ministar vanjskih i europskih poslova.

Novinarka Jerusalem Posta Greer Fay Cashman u srijedu je u telefonskom razgovoru s hrvatskim novinarima umanjivala značaj svog teksta u kojem tvrdi da je hrvatska predsjednica na sastanku s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom kazala da je BiH "vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama te da je BiH pod kontrolom militantnog islama", tvrdeći da to "nije velika priča".

"Kada sam napisala da je BiH pod kontrolom militantnog islama nisam mislila na BiH kao državu u cjelini, već na pojedine elemente (društva) ...., to nije velika priča", kazala je novinarka Cashman ostajući pri svojoj tvrdnji da je hrvatska predsjednica govorila o BiH u tom kontekstu jer joj je tako preneseno, ne ulazeći u detalje.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

HNV BiH - Dodik odlaskom Lukašenku i Putinu pokazuje civilizacijsku sramotu

Općinski sud u Sarajevu - U vezi sa slučajem B.S. propust napravili uposlenici MUP-a KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo