Svijet     | 31.07.2019. 15:33 |

Zarif: Iran spreman na dijalog ako Saudijska Arabija bude spremna

FENA Internet

TEHERAN,  31. jula (FENA) - Iran je spreman na dijalog ukoliko i Saudijska Arabija bude spremna, izjavio je u srijedu iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, prenosi novinska agencija IRIB.

Napetosti su buknule između Irana i Saudijske Arabije, ljutih suparnika u borbi  za prevlast na Bliskom istoku, otkako je Rijad optužio Islamsku Republiku da je izvela napade u kojima je oštećeno šest naftnih tankera u Zalivu, u navodima koje Teheran negira.  

- Ukoliko Saudijska Arabija bude spremna na dijalog, mi smo uvijek spremni na dijalog s našim susjedima. Nikada nismo zatvorili vrata dijalogu s našim susjedima - izjavio je Zarif.

Napadi na naftne tankere desili su se dok su Sjedinjene Države, najveći saudijski saveznik, pooštrile sankcije Iranu u nastojanju da ga prinude na pregovore oko strožijih limita na nuklearne aktivnosti i njegov program balističkih projektila.

Saudijski krunski princ i de facto vladar zemlje, Mohammed bin Salman, pozvao je sredinom juna međunarodnu zajednicu da zauzme "odlučan stav" prema napadima na tankere, ali je kazao da njegovo kraljevstvo ne želi rat u regiji.

Zarif je također kazao da bi Iran mogao održati slične razgovore s Ujedinjenim Arpskim Emiratima (UAE), bliskim saveznikom Saudijaca, rekvši da "ako oni promjene svoju politiku, to će biti veoma dobra prilika za dijalog". 

Iran je u utorak održao razgovore s UAE o sigurnosti na moru, u očiglednom nastojanju da se ublaže napetosti u Zalivu, iako je zvaničnik UAE opisao razgovore kao rutinske i tehničke prirode, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU priprema nove sankcije Iranu

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Sjedinjene Države i saveznici planiraju nove sankcije Iranu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana