Bosna i Hercegovina     | 31.07.2019. 14:37 |

CIK BiH usvojio budžetski zahtjev za 2020. godinu u iznosu od 4.107.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na sjednici usvojila budžetski zahtjev za 2020. godinu u iznosu od 4.107.000 KM za finansiranje lokalnih izbora 2020. godine. Dodatna potrošnja za 2020. godinu na tekućim izdacima odnosi se na troškove izbora u Gradu Mostaru.

Također, Delegacija Evropske unije u BiH osigurala je sredstva iz programa IPA u iznosu od 300.000 eura za potrebe izrade strategije koja bi izborni proces u BiH učinila transparentnijim i efikasnijim. U budžetu CIK BiH za 2020. godinu planirana su sredstva za provedbu Pilot projekta provedbe izbora uz pomoć novih tehnologija.

CIK BiH je također učestvovao i u istraživanju u organizaciji Međunarodnog instituta za demokratiju i izbornu pomoć iz Švedske i Izborna komisija Australije, koji pripremaju globalno istraživanje o statusu upravljanja rizicima u izborima.

Cilj istraživanja je razvoj Uputstva o upravljanju rizicima i izrada Publikacije kao prvog ikada urađenog resursa znanja koji će tijelima za provedbu izbora pružiti set normativnih i operativnih iskustava za uspostavu ili unapređenje sistema upravljanja rizicima u izborima, saopćeno je iz CIK-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Regionalna diskusija o ulozi umjetne inteligencije u izbornim procesima

CIKBiH-Za 18 političkih stranaka izrečena mjera uskraćivanja prava kandidiranja na narednim izborima

CIKBiH - Izborna administracija je nezavisna i nepristrasna u svom radu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'