Bosna i Hercegovina     | 31.07.2019. 13:34 |

Biskupska konferencija BiH: Crkva sv. Marije pripada svim građanima BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. srpnja (FENA) - Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine neprimjerenim smatra zahtjev Islamske zajednice BiH da se crkva sv. Marije sa zvonikom sv. Luke preda u legitimni posjed Islamskoj zajednici.

U priopćenju za javnost Biskupske konferencije navodi se da je crkva sv. Marije sa zvonikom sv. Luke proglašena nacionalnim spomenikom prije više od 120 godina, da kao takva pripada svim građanima Bosne i Hercegovine, te da tako treba i ostati.

"Svaka druga odluka mogla bi izazvati goleme posljedice na međuvjerske i međunacionalne odnose u Bosni i Hercegovini, kao i na opću sigurnost", poručili su iz Biskupske konferencije BiH.

U priopćenju se podsjeća da je godine 1832. cijeli objekt izgorio u požaru i nikada poslije toga nije bio obnavljan niti korišten u sakralne svrhe od strane bilo koje vjerske zajednice.

"S obzirom na nepobitne povijesne činjenice, kao i povijesnu nepravdu učinjenu prema Katoličkoj Crkvi u ovom i nizu drugih slučajeva, Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini ne odriče se svoga prava na povrat nasilno oduzete krunidbene Crkve sv. Marije sa Zvonikom sv. Luke u Jajcu koju katolički puk u Bosni i Hercegovini doživljava kao dio svoga identiteta. S druge strane, svjesni smo da ovaj slučaj u Jajcu može izazvati neželjene posljedice i narušiti ionako krhke međuvjerske i međunacionalne odnose, ne samo u Jajcu nego i u cijeloj ovoj državi", dodaje se u priopćenju.

Crkva sv. Marije sa zvonikom Sv. Luke reprezentativan je primjer europskih arhitektonskih stilova romanike, gotike i renesanse. Izgrađena je u 12. stoljeću i do propasti bosanskog kraljevstva (1463.) bila je franjevačka crkva. 1528. godine adaptirana je u džamiju Fethiju, odnosno Sultan Sulejmanovu džamiju.

Objekt je 1832. godine izgorio u požaru, a krajem 19. stoljeća austrougarske vlasti u Bosni i Hercegovini proglasile su crkvu sv. Marije sa Zvonikom sv. Luke nacionalnim spomenikom i predale je na upravljanje Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Od 2007. godine brigu o tom nacionalnom spomeniku vodi Javna ustanova „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, uz nadzor mjerodavnih federalnih i državnih institucija.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Najavljeni 9. međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu

Jajce: Otvoren poziv za bespovratna sredstva projekta 'Dijaspora Invest'

Trodnevna manifestacija Dani AVNOJ-a u Jajcu počinje 25. studenoga

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo