Regija     | 31.07.2019. 12:07 |

Grabar-Kitarović odlučno odbacila navode Jerusalem Posta

FENA Cvita Kusić

JERUZALEM, 31. srpnja (FENA) - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je odlučno odbacila pisanje Jerusalem Posta u kojem se navodi da je šefica hrvatske države na sastanku s izraelskim predsjednikom kazala da je BiH pod kontrolom militantnog islama te da su je djelomično preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama, što je proizvelo žestoke reakcije iz Sarajeva.

 "Apsolutno ne (...) ponavljam to nisam rekla. S predsjednikom Reuvenom Rivlinom razgovarala sam u kontekstu onoga što uvijek govorim o Bosni i Hercegovini i našim susjednim državama i što sam uostalom rekla i na konferencijama za novinare s Rivlinom i predsjednikom vlade Netanyahuom, a to je da želim sve naše susjedne države što je moguće brže vidjeti u članstvu Europske unije", kazala je Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima koji prate njezin državni posjet Izraelu.

 "Uopće ne znam kako je došlo do te izjave, jer nisam razgovarala niti s jednim novinarom, nisam davala intervjue, niti ikakve izjave osim ovih na kojima ste i sami sudjelovali".

 Istaknula je da se radi o komentarima na komentare novinarke koja je to napisala.

 "Ponavljam, to nisam rekla. A ove žestoke reakcije u kojima se Hrvatska uspoređuje s fašizmom ili fašističkom državom u potpunosti odbacujem", kazala je predsjednica i dodala da se radi o potpunim besmislicama.

 Također je ocijenila da je definitivno došlo vrijeme da se malo razmisli o odnosima između Hrvatske i BiH.

 "U posljednje vrijeme vidimo niz koraka koje BiH poduzima prema Hrvatskoj, a koji su prilično agresivni, od optužbi za nelegalni rad naših tajnih službi, do prijetnje pravosudnim tijelima kada je riječ o Pelješkom mostu", rekla je Grabar-Kitarović. 

 Smatra da bi dvije strane trebale razgovarati o suradnji i o tome kako rješavati zajednička pitanja i prijetnje koje se "očito javljaju ponovo na našem prostoru i kako možemo jedni drugima pomoći u rješavanju tih problema".

 "A s druge strane, Hrvatska je tu i Hrvatska ostaje spremna pomoći bilo kojoj susjednoj državi, uključujući i BiH u procesu reformi i svemu ostalom što trebaju ispuniti kako bi što prije postali članice EU-a", istaknula je.

 Na pitanje o Iranu i terorističkim organizacijama povezanih s Islamskom Republikom koje djeluju u BiH, odgovorila je da na konferencijama za medije uopće nije spominjala Iran.

 "Kada je riječ o razgovorima s predsjednikom države i premijerom, razgovarala sam u kontekstu stavova koje dijeli Europska unija o Iranu, znači o poštivanju sporazuma o nuklearnom naoružanju, odnosno o korištenju nuklearne energije u mirnodopske svrhe", rekla je Grabar-Kitarović, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo