Bosna i Hercegovina     | 31.07.2019. 11:47 |

Arnaut: Da li su bh. zvaničnici strane pasoše koristili pri prelasku granice BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Povodom medijskih izvještaja da su zvaničnici u institucijama Bosne i Hercegovine na službenim putovanjima koristili putne isprave drugih država, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut zatražio je informacije od Granične policije BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH da li su ti i drugi bh. zvaničnici strane pasoše koristili pri prelasku granice BiH te, ako jesu, da li su im izrečene prekršajne sankcije u skladu sa Zakonom o putnim ispravama BiH.

Arnaut u saopćenju za javnost napominje da član 25.a. tog Zakona jasno propisuje da će se novčanom kaznom od 100 do 400 KM kazniti za prekršaj "Državljanin BiH koji pređe preko granice Bosne i Hercegovine s putnim ispravama koje nisu uređene ovim Zakonom ili sa ličnom kartom koja nije lična karta državljana BiH“. Dodaje da isti član zakona dalje propisuje da se za ovaj prekršaj „može izreći i zaštitna mjera oduzimanja putne isprave, odnosno zaštitna mjera zabrane izdavanja putne isprave do dvije godine.“

- S obzirom da su ovim zaknom uređena isključivo pitanja „putnih isprava Bosne i Hercegovine“ (član 1.), konkretne vrste kojih su propisane članom 4. Zakona, jasno je da prelazak granice BiH s putnim ispravama drugih država predstavlja prekršaj kako je navedeno - smatra Arnaut. 

Navodi da su takve odredbe i sankcije standardne u brojnim demokratskim državama i one ne dovode u pitanje pravo na dvojno državljanstvo, već isključivo uspostavljaju obavezu da državljani date zemlje prilikom prelaska granice te zemlje imaju koristiti njene putne isprave, a ne putne isprave drugih država. 

Arnaut je istim poslaničkim pitanjima zatražio i informacije o učestalosti ovakvih pojava, te da li GP BiH i MCP BiH poduzimaju mjere s ciljem upoznavanja svojih službenika, ali i građana Bosne i Hercegovine uopšte, o neophodnosti poštivanja svih zakonskih odredbi od strane svih osoba - navodi Arnaut u saopćenju za javnost.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Arnaut: Izuzetno je važno što je Bećiroviću dato da bude uvodničar panela Minhenske konferencije

Arnaut: Bećirovićeva posjeta Njemačkoj čvrst temelj za blisku dalju saradnju po konkretnim temama i pitanjima

Arnaut: Za usvajanje zakona o državnoj imovini u Predsjedništvu BiH dovoljna su dva glasa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo