Bosna i Hercegovina     | 31.07.2019. 11:09 |

Nastavlja se rekonstrukcija OŠ 'Saburina', jedne od najstarijih škola u gradu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Općina Stari Grad Sarajevo i Ambasada Japana u BiH realizuju projekat rekonstrukcije prozora i vrata u Osnovnoj školi "Saburina". Bit će zamijenjena sva stolarija na A objektu ove škole koja je sagrađena 1926. godine i jedna je od najstarijih škola u gradu.

Projekat je vrijedan oko 150.000 KM, od čega Općina Stari Grad snosi troškove poreza u iznosu oko 25.000 KM, a radove finansira Ambasada Japana u BiH.

S obzirom na to da je objekat sagrađen prije više od 90 godina, rekonstrukcija je neophodna kako bi učenicima i nastavnom osoblju bili osigurani kvalitetni uslovi za boravak i obavljanje poslova.

Radove je obišao načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

- Prije nekoliko mjeseci ovdje smo zvanično pustili u rad novi sistem grijanja putem modernih panela čije je postavljanje finansirala Ambasada Slovačke iznosom od 100.000 eura. Rekonstrukcija ove škole nastavljena je zamjenom stolarije koju finansira Ambasada Japana sa 77.000 eura, a Općina snosi troškove PDV-a od nekih 25.000 KM. Nakon toga nastavljaju se radovi koje finansiraju ambasade Poljske, Mađarske i Češke - kazao je Hadžibajrić i dodao da je završetak radova predviđen krajem sljedećeg mjeseca.

Dodao je da je ova škola proglašena nacionalnim spomenikom i jedna  od najstarijih škola ne samo u Starom Gradu, nego u cijelom Sarajevu.

Početkom ove godine u školi su počeli radovi rekonstrukcije kao dio projektne saradnje ambasada Republike Slovačke, Poljske, Češke, Mađarske (V4 – višegradska grupa) i Japana. U martu je instaliran novi sistem zagrijavanja putem infra panela s električnim napajanjem, čija je vrijednost 100.000 eura, a finansirala ga je Ambasada Slovačke, uz učešće Grada Sarajevo iznosom od 18.000 KM, te Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo sa 7.000 KM. Općina Stari Grad Sarajevo tada je izdala potrebne saglasnosti za izvođenje radova, a za završetak uvođenja ovog sistema i zamjenu parketa u kabinetima izdvojila 4.000 KM.

Uskoro će početi i radovi na uređenju vanjskih terasa  škole, a finansirat će ih Ambasada Mađarske u BiH. Vrijednost projekta je 40.000 KM, a Općina Stari Grad je već obezbijedila sve potrebne saglasnosti za izvođenje radova.

Ambasada Republike Poljske finansirat će radove na školskoj biblioteci i rekonstrukciju produženog boravka u vrijednosti od 40.000 KM, a Ambasada Češke rekonstrukciju i zamjenu vodovodnih instalacija u školskim toaletima iznosom od 19.000 KM, saopćeno je iz Općine Stari Grad. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana