Bosna i Hercegovina     | 30.07.2019. 21:29 |

SDP: Izjave predsjednice Hrvatske štetne poput nuklearnog otpada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. jula (FENA) - Izjave predsjednice Hrvatske su štetne poput nuklearnog otpada, navela je u saopćenju Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine nakon što je predsjednica te države Kolinda Grabar-Kitarović izjavila u Izraelu da je Bosna i Hercegovina pod kontrolom militantnog islama.

SDP poziva predsjednicu Republike Hrvatske da prestane iznositi neistinite i uvredljive tvrdnje o stanju u Bosni i Hercegovini te poziva institucije Evropske unije i sve domaće činitelje pravnog poretka, uključujući međunarodne institucije, da osude postupke Republike Hrvatske koja, kako je navedeno u saopćenju, konačno mora snositi konkretne političke posljedice za svoje militantne i neprijateljske postupke i stavove prema Bosni i Hercegovini.

- Neprihvatljiva je i zapravo bezobrazna izjava predsjednice susjedne zemlje o navodnoj prijetnji militantnog islama iz Bosne i Hercegovine. Jedini politički faktor u međudržavnim odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske sa militantnom pozadinom jeste HDZ, stranka iz koje dolazi Grabar-Kitarović. Radi se o političkom subjektu za kojeg je sudskim putem potvrđen doprinos i učešće u udruženom zločinačkom pothvatu na teritoriji Bosne i Hercegovine. Umjesto izvinjenja žrtvama i nadoknađivanja ratne štete, Grabar-Kitarović i njene stranačke kolege veličaju zločince, posjećuju ih u zatvorima, a zločine pokušavaju pravdati navodnom fantomskom prijetnjom militantnog islama - citat je iz saopćenja SDP-a BiH.

Po mišljenju te stranke, posebno je uvredljivo što Grabar-Kitarović poruke šalje iz Izraela s obzirom na to da je genocid u Evropi u proteklom stoljeću počinjen upravo nad dva naroda, Jevrejima i bosanskim muslimanima.

Umjesto da Hrvatska traži način da doprinese da se rane iz prošlosti zaliječe, a žrtve na svim stranama dobiju zasluženo poštovanje i zaštitu, Grabar-Kitarović očito namjerno oživljava predrasude i falsificira činjenice.

Ovim postupcima se, po navodima SDP-a, oživljavaju ratne ideologije, a građani Bosne i Hercegovine očito ciljano predstavljaju kao prijetnja i neprijatelji ne samo susjedima nego i međusobno, jedni prema drugima.

SDP se nada da istup Kolinde Grabar-Kitarović nije samo uvod kojim se pokušava opravdati pravljenje deponije radioaktivnog otpada u Trgovskoj Gori, na granici s Bosnom i Hercegovinom.

U ovom trenutku, od spomenute deponije, po Bosnu i Hercegovinu su toksičnije samo izjave i postupci HDZ-ovog rukovodstva Hrvatske, predvođenog Kolindom Grabar-Kitarović, konstatira SDPBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Ministar Hurtić osudio napad na bošnjačke mladiće u Stocu, traži sankcije za napadače

Ambasada SAD-a u BiH: Dodik i njegove ulizice napali državnu strukturu i Daytonski sporazum

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana