Bosna i Hercegovina     | 30.07.2019. 14:59 |

Delegacija Skupštine KS posjetila Studentski dom Bjelave

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. jula (FENA) - Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, dopredsjedavajuća Danijela Kristić i zastupnik Zvonko Marić danas su posjetili Studentski dom Bjelave.

U razgovoru s menadžmentom JU Studentski centar i Udruženjem studenata Studentskog centra Sarajevo naglašeno je da je izgradnja nove kotlovnice najvažniji uslov da bi studenti smješteni u Studentskom domu Bjelave imali cjelodnevnu opskrbu toplom vodom.

Projektna dokumentacija za novu kotlovnicu je spremna, i kako je istakao predsjedavajući Konaković, Skupština i Vlada KS su spremne da se već ove godine počne s njenom izgradnjom.

- Siguran sam da ćemo zajedno s Vladom i resornim ministarstvima uspjeti ove godine obezbijediti finansijsku konstrukciju za izgradnju nove kotlovnice. Nažalost, ovo je jedna od posljedica decenijskog lošeg odnosa prema ovoj ustanovi. Neki dinamičniji koraci su već poduzeti, ali sada slijede oni najvažniji, nova kotlovnica i početak utopljavanja paviljona - istakao je Konaković.

Trenutna kotlovnica datira još 1969. godine i prema riječima uposlenih, iz tehničkih i bezbjednosnih razloga moguće je koristiti par sati dnevno zbog čega su studenti uskraćeni za elementarne uslove održavanja higijene. Vrijednost nove kotlovnice uz zamjenu i neophodnih instalacija iznosila bi oko 500.000 KM.

Za obezbjeđenje funkcionalnog smještaja u studentskim domovima ništa manje neće biti važno ni utopljavanje već dotrajalih zgrada. Prema riječima direktora Studentskog centra Tarika Curića, projektna dokumentacija je već spremna,  te bi za termalnu izolaciju i fasade, vanjsku drvenariju i krovnu konstrukciju na 80.000 m2 prostora u domovima na Bjelavama i Nedžarićima trebalo obezbijediti 4,8 miliona KM.

Prema obećanjima iz Kantona u narednoj godini bit će planirana sredstva kako bi se sukcesivno krenulo u  realizaciju ovog projekta.

U obilasku domova gosti su se mogli uvjeriti u stanje i uslove u kojima žive studenti. Neki smještajni kapaciteti su uređeni, ali većina ih je u vrlo lošem stanju. Kako su naglasili iz Udruženja studenata, za njih je utopljavanje zgrada najvažniji korak, nakon čega se treba raditi na podizanju ukupnog studentskog standarda, saopćila je Press služba KS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

KS - Potpisani predugovori s 34 pripadnika boračke populacije o dodjeli stanova

Garibija: Dodatnih 200.000 KM za bolje obroke u javnim kuhinjama

Kolegij Skupštine KS: Sjednica zakazana za sutra je nelegalna

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!