Kultura     | 30.07.2019. 14:16 |

U Tuzli izložba 'Tri života Sarajevske hagade'

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 30. jula (FENA) - "Tri života Sarajevske hagade“, naziv je izložbe koja je upriličena danas u Ateljeu "Ismet Mujezinović“ u Tuzli.

- Ovom izložbom željeli smo približiti Hagadu i dašak historije i misterije ljudima koji možda ne znaju ništa o njoj ili nešto žele saznati. Sama riječ Hagada na hebrejskom znači: govoriti ili pričati. Tu se nalazi skup molitvi koje su se govorile početkom proslave Pesaha. Sarajevska hagada je hebrejski iluminirani rukopis iz sredine 14. stoljeća. Nastala je u Španjolskoj i završila u Sarajevu gdje je pronašla svoj trajni dom. Od Španjolske preko Italije, Hagada je stigla u Sarajevo krajem 19. stoljeća - rekla je načelnica Odjeljenja za arheologiju Zemaljskog muzeja BiH Ana Marić.  

Hagade su veoma česte u svijetu jer su dio religijske tradicije Jevreja. Međutim, samo ih je 14 oslikanih, a jedna od njih je u Sarajevu.

- Dakle riječ je o iznimno rijetkim knjigama. Knjiga je nastala u 14. stoljeću, a Zemaljski muzej BiH je knjigu otkupio 1894. godine - kaže Marić.

Izložba "Tri života Sarajevske Hagade“ će biti otvorena sedam dana.

- Ova izložba je veoma vrijedna i dragocjena i širi poglede života u BiH, kako s povijesnog tako i sadašnjeg aspekta, ali i u budućnosti – rekao je direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla Dženan Jusufović.

Izložbu "Tri života Sarajevske hagade“ su organizirali Centar za kulturu Tuzla, a podržali američka ambasada u BiH i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine. Ova promocija se odvija u organizaciji Američkog kutka koji djeluje pri Narodnoj univerzitetskoj biblioteci "Derviš Sušić“ Tuzla, Zemaljskog muzeja BiH, te Centra za kulturu Tuzla.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana