Kultura     | 29.07.2019. 20:46 |

U petak počinje 'Festival klapske pisme Posušje', natječe se 27 klapa

FENA Saopćenje

POSUŠJE, 29. srpnja (FENA) - Svečano otvaranje ovogodišnjeg izdanja trodnevnog Festivala klapske pisme Posušje, na kojem će nastupiti 27 klapa iz BiH i Hrvatske, bit će upriličeno u petak, 2. kolovoza, na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju s početkom u 20.30 sati.

Ukupno 27 klapa iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske nastupat će u tri kategorije, pa će tako u petak, 2. kolovoza, u konkurenciji mješovitih klapa nastupiti šest klapa. Subota, 3. kolovoza, rezervirana je za deset muških klapa, dok će zadnjeg dana festivala, u nedjelju, 4. kolovoza, svoje mjesto na pozornici zauzeti 11 ženskih klapa, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Festivala klapske pisme Posušje.

Na muškoj večeri nastupaju pobjednici Omiša, klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog koja je ujedno i prošlogodišnji pobjednik u Posušju, a velika konkurencija bit će im klapa Bošket iz Zagreba koja je festival u Posušju osvajala u dva navrata, te klapa Contra iz Splita koja je u Omišu bila druga po glasovima publike.

Svoje mjesto među nagradama tražit će i ostale klape sudionice, a to su Grga (Posušje), Zvizdan (Posušje), Poklisari (Dubrovnik), Rikordo (Blato, Korčula), Spalatos (Split), Okruk (Okrug Donji) i Žmul (Omiš).

Na festivalu su i ove godine u ženskoj kategoriji pobjednice Omiša iz Klape Orca (Split) te klapa Luše (Split) koja je osvojila drugo mjesto od strane stručnog žirija i prvu nagradu publike.

Još će nastupiti i Uzorita (Sukošan), Mirabela (CZK) (Omiš), Besida (Klis), Skontradura (Dubrovnik), Narenta (Mostar), Mindula (Okrug Donji), Ankora (Podstrana), Stivanja (Trogir), Orca (Split) i Preženca (Zadar).

Šest klapa natjecat će se u mješovitoj kategoriji, a to su Maraška (Zadar), Komiža (Komiža), Sveti Nikola (Metković), Pašareta (Kučiće) i Veželica (Konavle) i pobjednici Omiša, klapa Kampaneli (Donja Kaštela).

U revijalnom dijelu prve večeri festivala nastupit će Radojka Šverko, jedna od najvećih hrvatskih glazbenih diva, na drugoj će pred klapsku publiku stati legenda hrvatske glazbene scene Zorica Kondža, a treću večer nastupit će zadarski pjevač i skladatelj Đani Maršan.

Inače, klape se u sve tri kategorije natječu za prvu nagradu Posuški stećak, a uz ovo priznanje osigurana je i novčana nagrada od 1 500 maraka.

Uz priznanje, drugo mjesto bit će nagrađeno i s 1 000 maraka, dok trećeplasirani osvaja 500 maraka, a u svim kategorijama priznanjem "Bura" bit će nagrađene najbolje klape po izboru publike.

Članovi žirija su Joško Ćaleta, Marko Rogošić, Mojmir Čačija, Ivica Kaleb i Terezija Kusanović, voditeljski dvojac čine Ornela Vištica i Joško Lokas, a ulaz na festival je besplatan.

Također, ovogodišnje statue "Posuški stećak" i "Bura", koje se dodjeljuju klapama za prvo mjesto po izboru žirija, odnosno publike, autohtoni su proizvod posuškog kamena, a izradio ih je posuški kipar Mario Mihalj.

Udruga Festivala klapske pisme Posušje organizator je ove manifestacije koja će se održati uz visoko pokroviteljstvo predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića i supokroviteljstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Posušju otkriven kućni laboratorij za uzgoj marihuane

Završeno dvodnevno gostovanje AJB DOC Film Festivala u Posušju

Posušje: 90 godina školstva na Gracu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!