Sport     | 29.07.2019. 15:10 |

Tenis - Nemanja Malešević najbolje plasirani bh. junior na EP

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 29. jula (FENA) - Mladi bosanskohercegovački teniseri i teniserke protekle sedmice učestvovali su na evropskim pojadinačnim  juniorskim prvenstvima u kategorijama do 14, 16 i 18 godina, koja su održana u Švicarskoj, Rusiji i Češkoj. 

Najbolji pojedinačni rezultat ostvario je Nemanja Maleševića koji se plasirao među osam najboljih evropskih juniora u kategoriji do 18 godina, ostvarivši tri pobjede na putu do četvrtfinala.

Na turniru u švicarskom Clostersu Malešević je na startu pobijedio Norvežanina Hoeyerala sa 6:7(3), 6:2, 7:5, zatim je bio bolji od 15. nositelja, Rumuna Dica i na kraju i od trećeg nosioca, Španca Valera u  još jednom maratonskom meču koji je završen rezultatom 7:6(6), 4:6, 7:6(4). U četvrtfinalu ga je zaustavio austrijski predstavnik Filip Misolic sa 4:6, 6:2, 6:1.

U Teniskom savezu BiH zadovoljni su nastupima bh. juniora i juniorki u svim kategorijama.

Direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić kazao je da su EP-a takmičenja "na kojima naša djeca imaju priliku da odmjere snage protiv najboljih iz ostalih evropskih država, što je svakako važno iskustvo za njih i vid motivacije da nastave da rade na unapređenju svoje igre".

- Rijetke su prilike za našu djecu da igraju turnire ovog ranga ali vjerujem da su vidjeli da to nije nivo koji je daleko od njihovog, te ćemo mi iz saveza i dalje nastaviti da pružamo naš maksimum jačanju juniorskog tenisa u BiH. Imali smo i jedan jako dobar rezultat, plasmanom Nemanje Maleševića u četvrtfinale turnira do 18 godina, ali i ostali juniori su svi za pohvale, igrali su konkurentne mečeve i nadam se isto tako stekli i neka nova prijateljstva na ovim putovanjima - rekao je Hadžimešić.  

Bh. juniori nastavljaju sa takmičenjima i naredne sedmice kada su na programu kvalifikacije za Evropski ljetni kup. Djevojčice do 16 godina će nastupiti u Češkoj i to u grupi sa Austrijom, Bijelorusijom, Češkom, Holandijom, Mađarskom, Luksemburgom i Slovenijom, a dječaci u Rumuniji igraju u grupi s Bugarskom, Crnom Gorom, Grčkom, Rumunijom, Rusijom, Švedskom i Turskom.

U kategoriji do 18 godina, juniori putuju u Slovačku gdje će odmjeriti snage sa Rusijom, Srbijom, Slovačkom i Švedskom. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Danas počinje teniski turnir Foča Open

Džumhur poražen na startu Challenger turnira u Splitu

Fatić poražen u šesnaestini finala Challenger turnira u Splitu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana