Stranačke aktivnosti     | 29.07.2019. 14:09 |

Saopćenje za javnost stranke Narod i pravda

FENA Saopćenje

Odgovorne osobe iz rukovodstva TVSA moraju preuzeti odgovornost za emitiranje bugarskog filma “Tužilac, branilac, otac i sin”, koji je na ovoj televiziji emitiran 11. jula ove godine, saopćeno je iz Naroda i pravde.

Iz ove stranke navode kako je emitiranje filma koji relativizira činjenice utvrđene pred Haškim tribunalom, te kojim se dovodi u pitanje i cjelokupan rad tribunala, nedopustivo i sramno.

“Tražimo da rukovodstvo TVSA preuzme odgovornost za načinjeni propust, da provede internu istragu i utvrdi ko je odgovoran, te zašto se ovakav film uopće našao na malim ekranima, te zašto je emitiran na dan dženaze žrtvama genocida u Srebrenici”, stav je Naroda i pravde.

Film relativizira cjelokupan rad Haškog tribunala, dovodeći u pitanje činjenice koje je utvrdio sud o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem izvršenja genocida nad Bošnjacima na području zaštićene zone Srebrenica i Žepa.

“Odluka da se film emitira bila je nedopustiva greška odgovornih na TVSA. Rukovodstvo mora izaći sa jasnim i nedvosmislenim informacijama ko je i zašto donio odluku da se takav film emitira. Oni koji su imenovani na najodgovornije funkcije moraju se znati suočiti sa odgovornošću koju ta funkcija nosi, moraju znati prihvatiti greške i posljedice koje one nose sa sobom”, navodi se u saopćenju Naroda i pravde.

Film dovodi u pitanje presudu Radislavu Krstiću, prvoj osobi koju je Haški tribunal osudio za genocid nad Bošnjacima.

“Posebno je opasna činjenica da film dovodi u pitanje osnovne postulate na kojima je radio Haški tribunal. Insinuirajući da je Krstić osuđen za genocid isključivo zahvaljujući lažnim svjedočenjima, film na nedopustiv način negira genocid i ponavlja sramne laži koje svakodnevno možemo čuti od rukovodstva Srbije i Republike Srpske. Emitiranje ovog i ovakvog filma je daleko iznad rasprava o sposobnosti i podobnosti novog rukovodstva TVSA. Odbrana istine o genocidu i agresiji na našu domovinu je važnija od svakog pojedinca i iznad je svakog partikularnog interesa. Za nas je neprihvatljivo rukovodstvo koje se ne može nositi sa odgovornošću i posljedicama vlastite greške”, kaže se na kraju saopćenja Naroda i pravde.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Omer Hujdur: Najviše energije ka evropskom putu uložio je vrh Naroda i Pravde

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo