Stranačke aktivnosti     | 29.07.2019. 13:09 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Predsjednik Srpske demokratske stranke i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u komentaru na današnje proteste u Sarajevu protiv moguće gradnje odlagališta nuklearnog otpada na granici Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, poručio je da je u pitanju legitiman čin dizanje glasa protiv ovog jednostranog poteza susjedne Hrvatske.

„Imamo pravo da ovu priču dignemo i na viši, međunarodni nivo jer bismo mi mogli trpjeti posljedice nuklearnog otpada na samo 500 metara od granice. Mi imamo pravo da brinemo o svojim rijekama, planinama i zdravlju ljudi. Nemamo mi ništa protiv da oni grade svoje odlagalište, ali ga gradite 100-200 km od granice, a ne uz najčistiju evropsku rijeku i granicu BiH." - kazao je Šarović.

Šarović je poručio da je veliko pitanje kako bi se izgradnja odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori reflektovala na biljni, životinjski svijet i zdravlje ljudi u narednih 10, 20, 50 ili 100 godina.

"Ja mislim da nije ni fer ni pošteno prema BiH da susjedna zemlja Hrvatska, koju mi poštujemo, nije uvažila nijedan od argumenata naše zemlje u proteklih nekoliko godina o odlagalištu koje je na samoj granici sa Novim gradom i drugim opštinama. Mi se ne bunimo što Hrvatska gradi svoje odlagalište, već zato što ga gradi na samoj granici sa BiH. Kao kad bi neki vaš susjed svoj otpad, svoje smeće stavio na granicu vašeg imanja. To u svakom slučaju ne bi bilo u redu", kazao je.

Šarović je kazao da je pred BiH i Hrvatskom težak period u kojem BiH treba iskoristiti sva moguća sredstva da zaštiti svoja prava. On je poručio da od Predsjedništva BiH očekuje da ovo pitanje stavi na dnevni red i da zaprijeti tužbom i arbitražom.

"Ne bih uopšte razmišljao da li ćemo da ovo pitanje jasnije prikažemo Briselu, da li ćemo da idemo na arbitražu, nekoga da tužimo. Oni se nisu libili da tuže bilo koga u regionu pa zašto bi nama bilo nezgodno da ih tužimo? Mislim da mi svoje aktivnosti trebamo pojačati", istakao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

SDS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo