Bosna i Hercegovina     | 29.07.2019. 11:11 |

Šuičani se na okruglom stolu prisjetili Domovinskog rata

FENA Mario Loncar

ŠUICA, 29. srpnja (FENA) - Na javnoj tribini "Šuica u Domovinskom ratu: Zaustavljanje tenkova, prva crta obrane, uloga u Domovinskom ratu" sudionici su se prisjetili 9. svibnja 1991. godine kada su stanovnici Šuice, mjesta kod Tomislavgrada, zaustavili kolonu tenkova JNA koja se bila uputila prema Livnu.

Na okruglom stolu o Šuici u Domovinskom ratu govorili su ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra doc. dr. sc. Ante Nazor, branitelj i autor poglavlja "Domovinski rat" u monografiji "Župa Šuica – 150. Obljetnica" Jerko Medan Mioč te svjedoci tih događaja Mijo Tokić, Ivanka Pašalić-Lhotak i Mate Kelava.

Mate Kelava u svom je obraćanju istaknuo kako ga je šokiralo slabo poznavanje njegovih sugrađana o događajima iz 90-ih godina prošlog stoljeća, istaknuvši kako zbog toga ovakvim događajima treba braniti istinu o Domovinskom ratu.

Predsjednik HVO-a Tomislavgrad Mijo Tokić ustvrdio je kako se o zaustavljanju tenkova u Šuici u svibnju 1991. godine nedovoljno govori, dodavši kako se nada da će taj događaj zauzeti zasluženo mjesto u hrvatskoj povijesti, kao što je to slučaj sa sličnim događajem u Pologu kod Mostara gdje su mještani u svibnju 1991. godine, također, zaustavili kolonu tenkova JNA.

Ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskoga centra Domovinskoga rata iz Zagreba Ante Nazor govorio je o povijesnim prilikama u Hrvatskoj i BiH 1991. godine, dok se hrvatski branitelj i autor poglavlja "Domovinski rat" u monografiji izdanoj u povodu 150. obljetnice župe Šuica Jerko Mioč Medan osvrnuo na ratna događanja u Tomislavgradu i okolici.

- Razdoblje Domovinskoga rata je najznačajnije i najsvetije razdoblje hrvatske povijesti i siguran sam, kada bi se povijest ponovno vratila, da bi većina hrvatskih branitelja ponovno učinila isto i branila svoj dom - poručio je Mioč Medan.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Obilježena godišnjica stradanja hrvatskih branitelja na Oklajnici

U pripremi monografija o Brigadi kralja Tomislava HVO-a

Predstavljena knjiga 'Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u BiH 1991. – 1995.'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom