Stranačke aktivnosti     | 29.07.2019. 10:14 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Dobrosusjedski odnosi znače poštovanje, uzajamno pomaganje i kooperaciju.
Bosna i Hercegovina i Hrvatska dijele oko 1000 kilometara zajedničke granice. Hrvatska često daje izjave kako joj je Bosna i Hercegovina najvažniji susjed. Međutim, izjave deklarativne podrške ne prate akcije na terenu.

Čak naprotiv, ponašanje Hrvatske prema Bosni i Hercegovini se često može okarakterizirati kao omalovažavanje i poniženje. Hrvatska gradi Pelješki most, ignorišući zabrinutost koja dolazi iz BiH. Uzgred rečeno, most se pravi novcem iz EU fondova, a radove izvode Kinezi. Pored toga, Hrvatska ne rješava pitanje imovine naših građana u Hrvatskoj.

Hrvatska neće da gradi most u Bosanskoj Gradišci, beskonačno odugovlačeći procedure. Hrvatski predstavnici pokušavaju na razne načine predstaviti građane BiH kao radikalne ekstremiste.
Hrvatska sada ide korak dalje i opasno ugrožava zdravlje građana Bosne i Hercegovine. Naime, i pored oštrog protivljenja građana Bosne i Hercegovine i njenih političkih predstavnika vezanih za planirano odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini naše države, građani Bosne i Hercegovine nailaze na ignorisanje od strane Hrvatske koja nastavlja sa svojim planovima.

Vrijeme je da Bosna i Hercegovina i njeni građani odgovore recipročno. Građani imaju moć da bojkotuju hrvatske proizvode i zaobilaze hrvatska odmarališta, a institucije Bosne i Hercegovine treba da se bore za interese BiH u međunarodnim forumima uključujući i arbitraže i sudove.
Moramo konačno shvatiti da u međunarodnim odnosima nema ljubavi, nego samo interes.
Vrijeme je da se i mi počnemo brinuti o vlastitim interesima i da ustanemo u njihovu zaštitu.
Nakon presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju za udruženi zločinački poduhvat koji su vodili HDZ Hrvatske i BiH, Bosna i Hercegovina još uvijek očekuje službeno očitovanje institucija Republike Hrvatske, odnosno jasno distanciranje te države od ideologije koja je dovela do tog zločina u kojem je učestvovala zajedno sa akterima iz Bosne i Hercegovine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo