Stranačke aktivnosti     | 28.07.2019. 13:46 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Saopštenje za javnost povodom nastavka potpisivanja peticije “Trgovska mora, reci NE MOŽE”

“Trgovska mora” je vitalni nacionalni interes svih u BiH

“Evropska unija i Republika Hrvatska ne mogu ignorisati stav Bosne i Hercegovine prema ovom projektu. Krajnje je vrijeme da se sve nadležne institucije uključe u sprečavanje gradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori koje bi direktno ugrozilo oko 230 000 ljudi. Ovo je pravo pitanje budućnosti svih nas na ovim prostorima,” rekao je danas u Bosanskoj Krupi Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka na pres konferenciji upriličenoj u povodu nastavka potpisivanja peticije  “Trgovska mora, reci NE MOŽE”.

“Izgradnja odlagališta je najveći vitalni nacionalni interes kojeg mi kao politička stranka, ali i veliki broj gradjana koji potpisuju peticiju širom BiH danas vidimo u državi. Podsjećam da smo pozvali Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i sve druge nadležne institucuje da pokažu razumijevanje i da se oko ovoga ujedine,” dodao je predsjednik Senad Šepić podsjećajući na upućene pozive zvaničnim institucijama Bosne i Hercegovine ali i na korake koje poduzima Nezavisni blok od čega je neophodno istaći pozive za hitne reakcije Parlamentarne skupštine, Vijeća ministara BiH, ali i uključenja međunarodnih institucija i organizacija koje imaju obavezu osigurati poštovanje medjunarodnih pravnih akata. 

„Izgradnja odlagališta bi sigurno uticala na proizvodnju zdrave hrane na ovim područjima, ali i na turizam prvenstveno. Unsko-sanski kanton se opredijelio da bude ekološki kanton i svjedoci smo da USK, posebno Bihać, bilježi veliki broj posjeta turista iz EU i bogatih zemalja Bliskog Istoka. Ne smijemo i nećemo dozvoliti da nam neko neodgovornim potezima ruši budućnost i kao Vlada USK sigurno ćemo se boriti da se takav projekat Republike Hrvatske i izgradnja odlagališta Trgovska gora, ne desi,“ dodao je ministar privrede u Vladi USK i predsjednik KO Nezavisnog bloka USK, Nijaz Kadirić.

Peticiju “Trgovska mora, reci NE MOŽE!!!” od petka je potpisalo oko 10 000 ljudi, kako na štandovima širom Bosne i Hercegovine tako i online, a veliki broj građana Bosanske Krupe danas je dao svoj potpis.

Koristimo priliku najaviti nastavak potpisivanja peticije u obje varijante i pozivamo građane da se odazovu našim pozivima, a oni koji nisu u mogućnosti doći na naše standove da svoju podršku daju online.

Link za peticiju: https://trgovskamora.com/

Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'