Bosna i Hercegovina     | 28.07.2019. 09:54 |

HDZBiH i HNS za reforme izbornog zakonodavstva koje poštuju izbornu volju Hrvata

FENA Saopćenje

MOSTAR, 28. srpnja (FENA) – Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH priopćila je u nedjelju kako se zajedno s Hrvatskim narodnim saborom (HNS) zalaže za reforme izbornog zakonodavstva koje bi Hrvatima jamčile poštivanje njihove izborne volje, a nikada usmjerene protiv Bošnjaka, Srba ili bilo koga drugog.  

Optuživati i pozivati HDZ BiH na odgovornost, rušenje države, a u isto vrijeme forsirati i voditi jednostranu politiku bez dogovora o legitimnom predstavljanu zvuči apsurdno i politički naivno, ističu iz HDZ-a BiH.

Napominju kako unatoč konstantnom međusobnom prozivanju u medijskim istupima, unatoč nedostatku unutarnje suglasnosti o BiH kao zajednici jednakopravnih naroda, unatoč nedostatku zajedničkog stava kako nam naša zajednička domovina Bosna i Hercegovina treba izgledati u budućnosti, politički predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH opet pozivaju na isključivo zajednički kompromis demokratski izabranih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH, na pronalazak rješenja i povratak međusobnog povjerenja.

"Usmjerimo sve opstrukcije i prozivanja na suradnju i dijalog, ubrzajmo procese kako bi što prije vidjeli europsku Bosnu i Hercegovinu", navode iz HDZ-a BiH. 

Dodaju kako je uspostava vlasti u Bosni i Hercegovini od logičnog dogovora izbornih pobjednika, kao demokratski izabranih predstavnika konstitutivnih naroda, sukladno izbornom rezultatu, naišla na minimum unutarnje suglasnosti u BiH kao zajednici jednakopravnih naroda.

Međutim, naglašavaju, naizgled jednostavan proces uspostave vlasti, izazvao je toliko kontroverzi u BiH da je nemoguće ne zapitati se što je sporno oko same realizacije i gdje je ključan problem i uzrok krize u BiH.

"Bošnjački politički predstavnici iz SDA u medijskom ratu koji vode protiv bh. Hrvata, izgleda, spremni su dijeliti lekcije o političkom ponašanju i domoljublju, sve pod plaštem brige za državu, a zapravo vrlo konkretno izbjegavaju poštivanje izborne volje naroda u Bosni i Hercegovini.

Bošnjački političari forsirajući majorizaciju i preglasavanje te pokušajima manipulacije pojedinih politika, stvaranja obrnutih teza, jasno, sada više nego ikada, moraju biti svjesni da politički predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH,  kao politički predstavnici Hrvata, neće dozvoliti da im se pod brigom za zaštitu države, spočitava nastojanje izmjena Izbornog zakona kao jedinog mogućeg načina kojim bi se osigurali i zaštitili ustavnost i demokratičnost izbornog procesa", zaključuje se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

HDZ BiH: Domaći dužnosnici moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH

Arnautović: CIK BiH podržava donošenje paketa integriteta, tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH

Priopćenje za javnost Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Široki Brijeg

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo