Kultura     | 27.07.2019. 20:28 |

'Dalmatinska večer – Kaštela' u Sarajevu

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Ante Zaninović“ su, zahvaljujući Festivalu „Baščaršijske noći“, u sarajevsko subotnje predvečerje udahnuli dašak dalmatinske večeri.

Programom pod nazivom „Dalmatinska večer – Kaštela“ oni su na Trgu Oslobođenja  - Alija Izetbegović predstavili tradicionalne plesove, pjevnu i kulturnu baština sedam kaštel mjesta koja se nalaze na prostoru od 20 kilometara, između Splita i Trogira, a koja nose zajednički naziv Kaštela.

Publika je imala priliku da pogleda i posluša mandolinski orkestar i plesače koji su izveli i tradicionalne pjesme.

Predsjednica Kulturno-umjetničkog društva „Ante Zaninović“ iz Kaštel Kambelovca Marica Tadin je kazala Feni da je društvo osnovano 2000. godine s ciljem očuvanja pjevne i plesne kulturne nematerijalne baštine Kaštela.

Njen suprug je voditelj i koreograf, a imaju nekoliko sekcija - dječji folklorni ansambl, prvi ansambl i veteransku grupu. Također imaju mandolinsko-tamburaški orkestar, ali pošto su u Sarajevo došli isključivo sa plesovima Dalmacije, izvode sve sa mandolinskim orkestrom.

Kaže da na repertoaru imaju i plesove sjeverne Hrvatske i njih izvode uz tambure.

Također imaju i radionicu za izradu nošnji, a svi kostimi su ručno rađeni.

Marica Tadin ističe da su nastojali da te njihove nošnje budu što vjernije kopije originala, dodajući da su ovi plesovi i nošnje s početka 20. stoljeća.  

Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Ante Zaninović“ su prvi put pred sarajevskom publikom, ali Tadin napominje da su bili gosti u Mostaru, Čapljini, Šuici, Livnu...

U okviru Festivala „Baščaršijske noći“ sutra bi  KUD „Ante Zaninović“ isti program trebao izvesti i u Ilijašu.       

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Raznovrstan vikend program za publiku Festivala 'Baščaršijske noći'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom