Bosna i Hercegovina     | 26.07.2019. 15:57 |

Općina Centar - Profesionalni sport je briga cijele društvene zajednice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Iako oblast profesionalnog sporta treba da bude briga cijele društvene zajednice i svih nivoa vlasti, Općina Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica, predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, opredijelila se da jedan od prioriteta bude dovođenje Olimpijskog stadiona ''Asim Ferhatović Hase'' na Koševu u stanje da se na njemu mogu odigravati međunarodne utakmice.

U tom cilju Općina Centar je uložila velika sredstva iz vlastitog budžeta, samo u posljednje dvije godine 1,3 miliona konvertibilnih maraka u modernizaciju stadiona. Ta sredstva su utrošena na uspostavu centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, pojačanje reflektorske rasvjete, postavljanje novog semafora, ugradnju novih stolica u VIP loži, sanaciju službenog ulaza, saopćeno je iz Općine Centar.

Osim Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, kako se navodi, nijedna druga institucija viših nivoa vlasti u proteklim godinama nije izdvojia bilo kakva finansijska sredstva za modernizaciju stadiona na Koševu.

- Ujedno su planirani novi projekti dalje modernizacije stadiona za odigravanje međunarodnih utakmica po standardima UEFA-e i FIFA-e (u vrijednosti 1,7 miliona maraka) a koje Općina Centar ne može i ne treba da radi sama i bila je spremna učestvovati u ulaganjima. Stoga je uputila molbu da sredstva izdvoje Grad Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta, Vlada Federacije BiH, od kojih nikada nije stigao odgovor - navodi se u saopćenju.

Ističu da je želja Općine da FK Sarajevo igra svoje utakmice na Stadionu "Asim Ferhatović Hase", ali i da nogometna reprezentacija BiH domaće utakmice igra u glavnom gradu i na olimpijskom stadionu. Stoga se očekuje učešće i ostalih nivoa vlasti, "jer to nije samo interes i odgovornost jedne lokalne zajednice već i glavnog grada BiH, Kantona, Federacije i cijele države Bosne i Hercegovine".

Uporedo s aktivnostima na modernizaciji stadiona visoki prioritet Općine Centar je pronalaženje partnera na međunarodnom nivou za rekonstrukciju i modernizaciju stadiona. U tom cilju Općina je raspisala otvoreni međunarodni predkvalifikacijski poziv za iskazivanje interesa potencijalnih privatnih partnera da investiraju svoja sredstva u realizaciju projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu, na koji su se prijavile dvije respektabilne inostrane kompanije, a nakon predstojećih izmjena i dopuna RP "Zetra" bit će stvoreni uslovi za raspisivanje međunarodnog kvalifikacijskog poziva za izbor najpovoljnijeg partnera za modernizaciju i stadiona Koševo i cijelog sportskog kompleksa lokaliteta Koševo.

- Sportskoj javnosti u BiH je poznata činjenica da UEFA i FIFA finansiraju projekte modernizacije fudbalskih stadiona i stvaranja neophodnih uslova za odigravanje međunarodnih utakmica u okviru ovih fudbalskih federacija. U tom smislu Općina ne može biti partner niti kandidirati projekte modernizacije prema UEFA-i i FIFA-i već to može isključivo klub koji igra na određenom terenu, u ovom slučaju FK Sarajevo, putem Nogometnog saveza BiH - saopćeno je iz Općine Centar.

Spremni su da, ukoliko UEFA ili FIFA odobre finansijska sredstva za određeni projekat, učestvuju i svojim sredstvima kako bi se realizirali projekti koji će zadovoljiti propisane uslove za odigravanje međunarodnih utakmica.

Općina smatra da bi bilo korektno i poziva Nogometni savez BiH da obavijesti javnost o načinu kandidiranja projekata za modernizaciju stadiona, te da Općinu obavještava o projektima koje finansiraju UEFA i FIFA u oblasti razvoja sporta i sportske infrastrukture.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Počeli radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijina džamije

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta