Najave     | 26.07.2019. 14:46 |

Potpisivanje pravila za provedbu Protokola u traženju nestalih osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. jula (FENA) – Predstavnici Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Hrvatske 30. jula ove godine u Sarajevu će potpisati pravila za realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Nikola Perišić i predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović potpisat će Radna pravila i procedure za realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH.

Također će biti potpisani Radna pravila i procedure između Instituta za nestale osobe BiH te Komisije za nestala lica Vlade Srbije te Pravila postupanja između Instituta za nestale osobe BiH i Ministarstva hrvatskih branitelja Hrvatske, a koja se odnose na realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između BiH i susjednih država.

Također, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Nikola Perišić i pomoćnik ministra branitelja za nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Hrvatske Stjepan Sučić potpisat će Pravila postupanja između Instituta za nestale osobe BiH i Ministarstva hrvatskih branitelja Hrvatske za provedbu protokola o suradnji između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Ovim radnim pravilima i procedurama bliže se uređuje postupak razmjene raspoloživih informacija i dokumentacije od značaja za rješavanja pitanja nestalih osoba kao i postupak utvrđivanja postojanja grobnica, procesa zajedničkih ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, njihova primopredaja, izviđanja i zajedničkog obilježavanja i finansiranja svih aktivnosti, najavljeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Goraždu identifikovana jedna žrtva proteklog rata

Fazlić: Nisu pronađeni posmrtni ostaci na lokalitetu Drežnice, nastavak ekshumacije sutra

Snažan i aktivan angažman porodica je ključan za pronalaženje nestalih osoba

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo