Kultura     | 26.07.2019. 14:56 |

Sarajevo Film Festival je fabrika u centru grada koji donosi 50 miliona KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Sastanak predstavnika Vlade Kantona Sarajevo, na čelu s premijerom Edinom Fortom, održan je danas s direkcijom Sarajevo Film Festivala (SFF) te kantonalnih javnih preduzeća koji pružaju podršku ovom velikom kulturnom događaju, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Ovogodišnji SFF održat će se od 16 do  23. augusta s dodatkom koncerta Gorana Bregovića 24. augusta na Bijeloj tabiji.

Direktor festivala Mirsad Purivatra je uz napomenu da se festival od ove godine odvija na nove dvije lokacije u Općini Novo Sarajevo, istaknuo da su sigurnost, čistoća grada, uredno snabdijevanje vodom i električnom energijom najvažnije za neometano odvijanje.

 -Iako smo i do sada bili zadovoljni onim što Kanton čini za nas, trebamo biti svjesni da se još neke grupe pripremaju za ovaj događaj. Iz direkcije Kanskog festivala su nam rekli da svake godine 20.000 džeparoša i prosjaka namjenski dolazi u dane festivala. I kod nas je slična situacija - kazao je Purivatra.

 Iz direkcije SFF-a su tražili odobrenje da ugostiteljski objekti imaju produženi režim rada do dva sata iza ponoći, a iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo su obećali tramvajske i trolejbuske linije koje će također raditi produženo. 

Studija nezavisne svjetske kuće koja je rađena prije dvije godine navodi da se u osam dana festivala generira preko 50 miliona konvertibilnih maraka. Tokom festivala u Kantonu boravi oko 30.000 turista, a 10.000 njih je došlo isključivo zbog ovog događaja. I dok prosječni boravak turista u  kantonu iznosi 2-3 dana, festivalski turisti ostaju 4-5 dana i dnevno troše približno 150 KM. 

Kada se zbroje sva ulaganja u SFF od strane države i EU fondova, na svaku uloženu marku dobijamo 2,2 KM. 

„Kulturna i kreativna industrija imaju najviši stepen povrata na uloženi kapital. Prošlo je vrijeme snova o fabrici u centru grada. Ovo je fabrika u centru grada koja donosi 50 miliona KM za osam dana. Reputacijska vrijednost i podizanje imidža Kantona zbog ovog događaja, teško su mjerljivi u novcu“, kazao je Forto. 

Istraživanje ove iste kuće pokazalo je da su strancima prve asocijacije na Sarajevo: atentat iz 1914. godine, Sarajevo Film Festival, posljednji rat i Zimska olimpijada 1984. godine, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'