Kultura     | 26.07.2019. 14:13 |

Internacionalni festival kamerne muzike Talis ove godine gostuje u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Talis Festival&Academy ove godine po prvi put gostuje u Sarajevu, a sastoji se od pet večernjih koncerata koji će biti održani od 30. jula do 3. augusta.

Učesnici festivala dolaze iz 12 zemalja, uključujući kompozitora Miguela Del Aguila, nominovanog za Grammy nagradu, kao i članove opernih orkestara iz Ciriha, New Yorka, Simfonijskog orkestra iz Baltimora i Kamernog orkestra iz Ciriha.

 -Sarajevo ima bogatu kulturu. Švicarska ambasada je rado podržala Talis Festival. Nadamo se da će Talis Festival&Academy dodatno doprinijeti jačanju kulturnih veza između naše dvije zemlje - rekla je ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

Zahvaljujući podršci gradonačelnika Sarajeva, festival se otvara koncertom u Vijećnici. Ovaj koncert pod nazivom “Veličanstvena noć” će predstaviti pored djela Mozarta i Mendelssohna i festivalskog gosta - kompozitora Miguela del Aguila, kao i djelo Edina Hadžića.

U čast švicarskog nacionalnog praznika, koncert 2. augusta pod nazivom “Made in Switzerland” je inspirisan festivalskim korijenima u Švicarskoj. Kompozicije koje će biti izvedene tu večer su djela švicarskih kompozitora Ernesta Blocha, Jürga Wyttenbacha, Thomasa Demenga, Franka Martina i Paula Juona.

Na završnom koncertu 3. augusta, pod nazivom “Bečki klasici” bit će izvedena djela Haydna, Mozarta i Beethovena.

Talis Festival u Sarajevu organizuje se uz podršku švicarske fondacije za kulturu ProHelvetia i Ambasade Švicarske u BiH.

Talis Festival&Academy osnovan je 2014. u Saas Feeu kao neprofitna organizacija. Misija festivala je da omogući mladim muzičarima da nastupaju zajedno sa svjetski renomiranim muzičarima i savremenim kompozitorima, upoznavajući se istovremeno sa klasičnim i savremenim muzičkim repertoarom.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Šteta i Hunn o projektima iz oblast javnog prevoza i sprečavanja zagađenja zraka

Ministrica Đapo i ambasadorica Švicarske o deponiji Uborak

Online mapa projekata u oblasti lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu