Bosna i Hercegovina     | 26.07.2019. 12:35 |

Obuka o borbi protiv krijumčarenja i ilegalne trgovine umjetninama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Dvodnevna obuka o temi borbe protiv krijumčarenja i ilegalne trgovine umjetninama i kulturnim blagom završena je danas u Tuzli.

Obuku su zajednički organizirali Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), Centar protiv krijumčarenja umjetninama i Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Na obuci su učestvovali predstavnici policijskih agencija iz cijele BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i centara za edukaciju sudija i tužilaca u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

- Glavni cilj obuke je bio podizanje svijesti i bolje razumijevanje ove oblasti u svrhu suprotstavljanja ovoj vrsti kriminalnih aktivnosti na prvoj i drugoj liniji graničnih provjera, kao i jačanje relevantnih istražiteljskih i tužilačkih kapaciteta - rekla je Selma Zeković, v.d. šefica Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH.

Dodala je kako postoji potreba da se poboljša međuagencijska saradnja kako bi se na ovaj problem odgovorilo na sistematičan način, uključujući koordinaciju sa nadležnim agencijama u BiH, međunarodnim organizacijama, privatnim sektorom i obrazovnim institucijama.  

- Prema podacima baze ukradenih umjetnina u BiH Centra protiv krijumčarenja umjetninama, traga se za 180 umjetnina iz Međunarodne galerije portreta Tuzla, Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Muzeja istočne Bosne i privatne kolekcije Mulabdić. Broj nestalih djela, prema dostupnim informacijama kojima raspolažemo, je puno veći, a u koji spadaju ne samo likovna umjetnička djela, nego i muzejski artefakti, manuskripti, kao i arheološki nalazi ilegalno iskopani na arheološkim lokalitetima u BiH, a koji se prodaju na crnom tržištu - izjavio je Dženan Jusufović, predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetninama.

Tokom dva dana je razgovarano o temama u vezi sa krijumčarenjem i ilegalnom trgovinom umjetninama, uključujući zakonodavni okvir, praktične mjere za sprečavanje krijumčarenja i trenutno stanje u regionu u vezi sa krijumčarenjem i ilegalnom trgovinom umjetninama.

Centar protiv krijumčarenja umjetninama je također predstavio priručnik pod nazivom „Način uvoza i izvoza umjetnina u Bosni i Hercegovini“, izrađen uz podršku Misije OSCE-a u BiH, saopćeno je iz OSCE-ove misije u BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Delegacija Misije OSCE-a u BiH u posjeti Skupštini Tuzlanskog kantona

Kavalec:Nazive škola, simbole i manifestacije ne bi trebalo koristiti za podjele

Kavalec i Khan o značaju velikih međunarodnih istraživanja u obrazovanju u BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana