Ekonomija     | 26.07.2019. 11:28 |

Scanlan:Institucije Brčkog koje rade za dobrobit zajednice moraju biti prioritet

FENA Saopćenje

BRČKO, 26. srpnja (FENA) - Supervizor za Brčko distrikt Michael Scanlan izjavio je kako će fiskalizacija u Distriktu biti završena ovog mjeseca čime će se ojačati vladavina prava, izjednačiti uvjeti za poslovanje i osigurati da se usporedo s rastom privatnog sektora precizno utvrde nove razine potrošnje za eventualna buduća podešavanja koeficijenta za raspodjelu prihoda.

- Ovo je značajan korak u postavljanju temelja za bolju budućnost i borbu protiv sve češćeg mišljenja da jedino emigracija može osigurati sigurnu i prosperitetnu budućnost - izjavio je supervizor Scanlan nakon sastanka sa šefom Direkcije za financije Matom Lučićem, prilikom njegovog dvodnevnog posjeta Brčkom, čestitavši Direkciji na uloženim naporima.

 Supervizor za Brčko distrikt nastavio je svoje redovne konsultacije s predstavnicima vlasti Distrikta i naglasio značaj usvajanja novog Zakona o proračunu nakon ljetne pauze kako bi se osiguralo da financiranje bude ne samo transparentno nego i svrsishodno i u službi unapređenja sigurnosti, javnih usluga i ekonomskog rasta u Distriktu, priopćeno je u petak iz OHR-a.  

Tijekom sastanaka s predstavnicima političkih stranaka, Sinišom Golićem iz PDP-a, Inom Pamučkić-Karagić, SBB, Admirom Nurkovićem, BDP i Radoslavom Bogićevićem iz NDP-a,  supervizor je razgovarao o sveukupnoj situaciji u Brčkom te ih upoznao o sadržaju razgovara s predstavnicima političkih stranaka tijekom ranijih posjeta, odnosno o potrebi postojanja jedinstva u ponovnom pozicioniranju Brčkog kao uspješnog modela.

- Nažalost, u nekoliko posljednjih godina, političari su zaboravili da javni interes mora biti na prvom mjestu - naglasio je supervizor kao glavni problem.

Ocijenio je kako je "najveća obveza svih javnih dužnosnika, bilo izabranih bilo državnih službenika, da osiguraju efikasno i uspješno funkcioniranje institucija u Distriktu koje su u službi ljudima".

Scanlan se također sastao s predstavnicima Javnog komunalnog preduzeća u Brčko Distriktu kako bi procijenio, na osnovu sastanaka koje je nedavno održao s predstavnicima nadležnih entitetskih vlasti i elektroprivreda, kako se može poboljšati sigurnost snabdijevanja električnom energijom u Brčko Distriktu.

 - Uvijek se radujem susretima s poduzetnicima, posebno mladim. Oni razumiju da je rast privatnog sektora jedini način da Brčko Distrikt postane aktivna i održiva zajednica. Pozdravljam stavljanje jačeg fokusa na javno-privatnu saradnju u cilju unapređenja poslovne klime u Distriktu. Živjeti od koeficijenta 3,55  posto za raspodjelu prihoda nije održiv model. Prema tome, postoji potreba da se brzo pokrene razvoj privatnog sektora i otvore radna mjesta - izjavio je supervizor Scanlan nakon sastanaka sa predstavnicima Bimal grupe, Privredne komore, Poslovnog foruma i Mreže mladih poduzetnika Lux.

 Na kraju njegovog petog posjeta Brčko Distriktu u ovoj godini, supervizor Scanlan obišao je lokaciju mosta Brčko-Gunja, uz kratku posjetu Gunji (Republika Hrvatska), kako bi na licu mjesta vidio stanje mosta koji je sada zatvoren za promet teretnih vozila.

 - Pozdravljam inicijativu vlasti Brčko Distrikta da uspostave koordinaciju s odgovarajućim predstavnicima vlasti u Hrvatskoj i dogovore se o zajedničkom pristupu u cilju brže rekonstrukcije mosta, uključujući i korištenje javnih sredstava Brčko Distrikta. Ovo je izuzetno hitan projekat za Distrikt i ja ću se i dalje zalagati na svim razinama i na obje strane rijeke za njegovu brzu implementaciju - zaključio je supervizor za Brčko.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

U Brčkom obilježen 'Dan narcisa'

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo